latinica  ћирилица
14/03/2024 |  18:43 ⇒ 15/03/2024 | 11:23 | Аутор: РТРС

Додик на Дипломатској академији у Бечу: Очекујемо да након 21. марта БиХ престане бити колонија (ВИДЕО)

Одлазак нелегитимног високог представника и страних судија Уставног суда из БиХ након 21. марта. То је у Бечу на Дипломатској академији учесницима панел дискусије о будућности БиХ у контексту њеног европског пута пренио предсједник Републике Српске Милорад Додик. Истакао је да лажни високи представник Кристијан Шмит доноси одлуке о законима, што нигдје у свијету нема и да Република Српска неће да живи у неуставној БиХ.
Панел у Бечу (Фото: twitter.com/MiloradDodik) -
Панел у Бечу (Фото: twitter.com/MiloradDodik)

Предсједник Српске на панелу о европској будућности БиХ у Бечу био је јасан. Након 21. марта и одлуке ЕУ о преговорима, БиХ мора престати бити међународна управа.

- Сходно европским стадардима, 23. марта да нестане лажни високи представник, и да из уставног суда оду стране судије које немају пребивалиште у БиХ, а учествују у том судском процесу - рекао је Додик.

Требамо захвалити странцима на њиховој помоћи, а кључне одлуке морамо доносити сами, сагласан и први замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ Драган Човић.

- Увјерени смо да ћемо за 21. март добити позитиван одговор, морамо припремити БиХ на процес који мора бити заснован на парламентарној демократији - изјавио је Човић.

Разговор и компромис о европском путу нема алтернативу. Циљ је исти, тамо гдје нам је мјесто, а нада зелено свјетло Европске уније за отварање преговора.

- Тек нас чека озбиљан посао, након отварања поглавља, али је охрабрење да је Европска унија препознала уложене напоре и да се успио договорити низ законских рјешења на ЕУ путу - навео је предсједник Владе Федерације БиХ Нермин Никшић.

Али остају још и закони који нису усаглашени. Попут Закона о суду, о којем се ломе копља, прије свега због сједишта Апелационог вијећа.

- Ми сматрамо да је компромис да се не зове Виши него Апелациони суд и да је сједиште у Источном Сарајеву компромис. Зашто не може у Бањалуци? Ево може у Бањалуци - рекао је Никшић.

- Ако смо се договорили да буде у Републици Српској, онда људи, представници власти у Републици Српској треба да дефинишу гдје је то најпогодније - јасан је Човић.

Потребно је дефинисати и измјене Изборног закона, без распакивања Устава, без којих ни након четири изборна циклуса Хрвати неће имати легитимно изабраног члана Предсједништва.

- Хрватски народ већ четири пута не именује своје представнике у ДКП, чак 14 у овом тренутку нема предтсавника који би нешто рекли у име Хрвата у свијету - додао је Човић.

На панелу је отворено и питање – да ли ће Додик престати да се састаје са предсједником Русије, ако се отворе преговори са Еворпском унијом. Неће, гласио је Додиков одговор. Говорећи о сукобу у Украјини, рекао је да не правда рат и да није ријеч о агресији. Ово, каже, није однос између Украјине и Русије, већ Запада и Русије преко Украјине.

- Русија је свједок Дејтонског споразума. Замислите ми као БиХ која је регулисана Дејтоном, добила устав, ми треба да уводимо Русији санкције зато што је неко у Бечу, Берлину љут па да и ми то треба, то је апсурдно - истакао је Додик.

На европском путу желимо уставну и дејтонску БиХ, којом не управљају странци, поновио је, и поред етикете сепаратисте коју му покушавају залијепити, предсједник Српске. Поготово не путем отетих овлашћења. Ниједан предсједник, ни краљ, каже Додик, нема овлашећења да намеће законе, како то покушава Кристијан Шмит.

- Милорад Додик и Република Српска су за уставну дејтонску Бих. Против смо неуставне и антидејтинске БиХ. Супротстављамо се одлукама нелегалних странаца који нећу законе. То требају донијети три народа у два ентитета - нагласио је Додик.

Да ли ће се у БиХ стриктно поштовати Дејтон и устав или ће се ићи у ревизију, да ли ће БиХ бити држава два ентитета и три народа или држава грађана, за адвоката Анту Нобила, питања су која се, умјесто договором три народа једностраном акцијом Кристијана Шмита покушава разријешити кроз кривични поступак против предсједника Српске, којег Шмит жели уклонити са политичке сцене.

- Шмит је оцијенио ако га уклони, оствариће све политичке циљеве. Како уклања проблем - сам дописује Кривични закон, одређује да је кривично дјело непоштовање његових одлука- Додик иде у затвор и не може да се бави политиком - сматра Нобило.

И поред оваквих циљева, Додикова порука и данас је да је европски пут, који се користи да се промијени уставни поредак БиХ, увијек власништво земље а не наметања одлука са стране.

- Или ће Европа рећи да може да се креће даље са међународном управом,да је то нови стандард. Или ће морати да се откаже та међународна управа и да људи у БиХ суверено одлучују о том поцесу - закључио је Додик.