latinica  ћирилица
14/03/2024 |  18:46 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Извоз јаја А класе домаћим перадарима би омогућио ширење производње и запошљавање радника (ВИДЕО)

БиХ је још 2019. године добила одобрење за извоз меса и прерађевина од живине и конзумних јаја Б класе.
Јаја - Фото: РТРС
ЈајаФото: РТРС

Домаћи перадари сада раде на испуњавању услова Европске комисије за извоз конзумних јаја А класе, расплодних јаја и једнодневних пилића.

Да би јаја А класе произведена у Републици Српској доспјела на полице маркета у Европској унији неопходно је да се докаже превенирање салмонеле на фармама. Тренутно на европско тржиште јаја Б класе извози само једна компанија из Српске.

На годишњем нивоу извезу око десет милиона комада. Ове године тај план ће надмашити јер су за два мјесеца извезли више од три милиона.

- Потребно је доказати да сва регистрована јата из лаке производње да су под тоталним надзором наших институција, да би БиХ била одобрена - рекао је копредсједавајући Организационог одбора за перадарство и живинарство БиХ Предраг Миличић.

Осим за извоз јаја А класе, перадари су покренули иницијативу и за извоз расплодних јаја и товних пилића. Компанија из Лакташа која тренутно запошљава 50 радника, годишње производи око 13 милиона расплодних јаја. Вишкове у производњи пласирају на тржиште Србије и земље Блиског истока.

- Ми смо лимитирани тиме што можемо да пласирамо у овом нашем затвореном простору. Не можемо да повећамо нашу производњу - каже представник компаније из Лакташа Биљана Томић.

Министарство пољопривреде Републике Српске са надлежним органима активно учествује у стварању предуслова за извоз хране животињског поријекла. Најављују да ће ветеринарски инспектори од сљедеће недјеље кренути са узорковањем са свих фарми кока носиља.

- Обавеза свих произвођача јесте да имају своје програме самоконтроле на салмонелу, поред тога имамо службене узорке на салмонелу - додао је помоћник министра за ветеринарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Његослав Лукић.

Извоз јаја А класе, располодних јаја и једнодневних пилића, перадарима би омогућило проширење производње, покретање нових капацитета, као и запошљавање већег броја радника.