latinica  ћирилица
15/03/2024 |  11:24 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Српска парламентарна делегација посматра изборе у Русији

Русија веома цијени позицију Србије у вези са санкцијама које су западне земље незаконито увеле против Руске Федерације, а српски посланици су високо оцијенили ниво билатералних односа и изразили спремност да наставе контакте са руским колегама, оцијењено је након пријема у Москви за делегацију Скупштине Србије у Савјету Федерације Федералне скупштине Русије.
Избори у Русији (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/илустрација) -
Избори у Русији (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/илустрација)

Петочлану делегацију Србије чине српски посланици Милимир Вујадиновић и Владимир Ђукановић из Српске напредне странке, Бојан Торбица из Покрета социјалиста, Лидија Шарац из Српске народне партије и Дијана Радовић, саопштио је Савјет Федерације.

Делегација Скупштине Србије допутовала је у Москву гдје ће посланици бити посматрачи на изборима за предсједника Русије.

Српска делегација састала се са шефом групе за сарадњу Савјета Федерације и Народне скупштине Србије Еленом Атанасјевом и чланом Савјета Олгом Епифановом.

Атанасјева је истакла посебан однос Русије и Србије наводећи да је потписана Декларација о стратешком партнерству и нагласила да руски сенатори сматрају да међупарламентарна сарадња са Србијом јача у свим областима.

- У Савјету Федерације формирана је и дјелује Група пријатељства са Народном скупштином Србије, која броји више од двадесет чланова. Неопходно је промовисати развој међурегионалних веза Србије и Русије, јачати интеракцију јавних, женских и омладинских организација - рекла је Атанасјева, а саопштено је из Савјета Федерације.

Српски посланици су високо оцијенили ниво билатералних односа и изразили спремност да наставе контакте са руским колегама.

Милимир Вујадиновић, који је шеф српске парламентарне делегације, каже да су на састанку истакли значај даљег развоја руско-српских односа, који се дефинитивно налазе под великим притиском, због политичких и војних сукоба, чији се епицентар данас налази на истоку Европе.

- Велики је понос и у овом свјетском центру, чути похвале и поштовање, за политички став који једино Србија данас изражава у Европи, а заснива се на неутралности и чувању политичке независности Србије и самосталном доношењу одлука, искључиво у интересу и на корист Србије и српског народа, при том непрестано апелујићи и радећи за мир и рјешавање свих сукоба преговорима. Тај успех свакако јесте заслуга политичких одлука српског предсједника Александра Вучића и СНС-а на челу са предсједником Милошем Вучевићем - истакао је Вујадиновић.

Он је додао да се делегација Србије још једном захвалила за помоћ Србији у борби за очување Косова и Метохије, као и на поштовању Дејтонског мировног споразумима, те замолила за наставак такве политике на нивоу Савјета Федерације.

У Русији је почело гласање на изборима за предсједника Русије. Први ће своје право гласа искористити становници Камчатке, гдје су бирачка мјеста већ отворена – гласаће се од 8.00 до 20.00 часова од 15. до 17. марта.

Централна изборна комисија /ЦИК/ је регистровала четири предсједничка кандидата Николај Харитонов /Комунистичка партија/, Леонид Слуцки /ЛДПР/, Владислав Даванков /Нови људи/ и Владимир Путин самостални кандидат.

За изборе је припремљено више од 94.000 бирачких мјеста и одштампано 113,6 милиона гласачких листића. Моћи ће се гласати и електронским путем, ако се бирач претходно регистровао у наведеном систему.

ЦИК ће саопштити прелиминарне резултате гласања ујутро, 18. марта. Комисија ће изаћи са првим резултатима у 21:00 час у недјељу, 17. марта.