latinica  ћирилица
08/05/2024 |  13:16 ⇒ 14:19 | Аутор: РТС

Курти назвао апсурдним међународне услове за пријем Приштине у Савјет Европе

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да не прихвата да почетак формирања Заједнице српских општина буде основ за чланство Косова у Савету Европе оцијенивши да се ради о услову за жаљење међународних савезника.
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Аљбин Курти је на сједници владе у Приштини, рекао да је апсурдан захтјев да се нацрт статута ЗСО упути Уставном суду у Приштини, што је по ставовима Њемачке и Француске претходних дана, услов да се питање чланства Косова у СЕ нађе на дневном реду Комитета министара спољних послова 46 земаља чланица СЕ средином овог мјесеца.

- Ми видимо чланство посебно у смислу користи које доноси грађанима, посебно невећинским заједницама, дајући им приступ Суду за људска права. Влада није прихватила нацрт изасланика Мирослава Лајчака јер је одбијен 26. октобра 2023. године. Влада не прихвата условљавање чланства у СЕ Заједницом. О нормализацији односа са Србијом разговарамо у Бриселу, а не у Стразбуру. Чланови 7 и 10 се не могу извлачити из споразума, као ургентно питање - рекао је Курти.

Из амбасада Немачке и Француске у Приштини поручили су да су влади Аљбина Куртија за пријем у Савјет Европе потребни "други конкретни кораци ка успостављању Заједнице општина са српском већином".

Из немачке амбасаде су подсетили да је њен амбасадор рекао у својој објави на Твитеру послије позитивног гласања у Парламентарној скупштини Савјета Европе: "Косово мора да уради велики посао“.

- Ово се још није догодило. Сада је на премијеру Куртију и његовој Влади да убеде државе чланице другим средствима, односно другим конкретним корацима ка успостављању Заједнице општина са српском већином, за коју се Косово обавезало да ће основати и која је међународна обавеза - саопштено је из њемачке амбасаде.

И из амбасаде Француске у Приштини саопштено је да би слање нацрта статута ЕУ за ЗСО Уставном суду обезбиједило подршку за чланство у Савјету Европе.