latinica  ћирилица
15/03/2024 |  15:33 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Милаковић: Низ активности на заштити права потрошача

Министарство трговине и туризма Републике Српске проводи низ активности на јачању заштите потрошача, првенствено сарадњом са удружењима за њихову заштиту, те информисањем грађана о правима која имају, изјавио је Срни шеф Одјељења за заштиту потрошача у ресорном министарству Драган Милаковић.
Трговина - Фото: РТРС
ТрговинаФото: РТРС

Милаковић је, поводом 15. марта - Свјетског дана права потрошача, рекао да Министарство, као један од носилаца заштите потрошача, проводи низ активности на промовисању њихових права.

- Уколико потрошач има одређени проблем он треба писмено да се обрати трговцу уписом у књигу рекламације. Трговац је дужан да у року од осам дана достави одговор на рекламацију. Прије уписа у књигу рекламација потрошач може да се обрати за помоћ удружењу за заштиту потрошача којих је у Српској десет - рекао је Милаковић.

Он је навео да су права потрошача у Српској законски дефинисана и заштићена.

-У прошлој години удружењима за заштиту права потрошача обратило се око 4.000 потрошача тражећи помоћ за рјешавање одређеног приговора - рекао је Милаковић, додајући да се највише захтјева односило на комуналне услуге.

Он је подсјетио да Министарство проводи и одређене мјере када је у питању регулисање цијена у Српској, а прије свега кроз ограничавање маржи на основне животне намирнице и на нафту и нафтне дериватер.

Потрошачки покрет у свијету сваке године 15. марта обиљежава Свјетски дан права потрошача с циљем подизања глобалне свијести о правима и потребама потрошача.