latinica  ћирилица
15/03/2024 |  16:17 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

У Дому здравља Бањалука почела превентивна акција "За мајку и кћерке" (ВИДЕО)

У бањалучком Дому здравља први пут је организована акција превентивних гинеколошких прегледа и вакцинације против хуманог папилома вируса "За мајку и кћерке" .
Кампања Дома здравља - Фото: РТРС
Кампања Дома здрављаФото: РТРС

Циљ је указивање на значај превентивних прегледа и бриге за репродуктивно здравље жена.

Бесплатни гинеколошки прегледи организовани су за мајке изнад 25 година, које у претходне двије године нису радиле ПАПА тест, као и вакцинација за дјевојчице од 11 до 15 године против хуманог папилома вируса, рекли су из Дома здравља.

Додају да је превенција кључ здравља.

- Мјесец март је посвећен женама и кампања је организована с тим циљем. Карцином грлића материце је по учесталости у свијету међу женама на четвртом мјесту, док је у Европи на петом мјесту и представља велики здравствени поблем. Циљ је да се вакцинише више од 90 одсто дјеце, односно дјевојчоца до 15 година - рекла је Радмила Стевандић Беговић, специјалиста породичне медицине и субспецијалиста епидемије заразних болести.

Биљана Диздар, мајка дјевојчице од 14 година каже да је кћерку савјетовала да се вакцинише јер жели да буде здрава и заштићена од бројних опасних болести. Додаје да је посебно значајно што су вакцине доступне у Републици Српској.

- Желим здравију будућност за воју дјецу, видјевши колико је болест управо овог типа присутна. Ја сам одлучила да заштитим управо своје дијете. Ја сам одлучила да заштитим своје дијете самим тим што родитељи сада имају могућност да бесплатно вакцинишу своје дијете, а неки родитељи су чак и у друге државе водили да их вакцинишу против ХПВ вируса - наводи Диздар.

Опширније у видеу: