latinica  ћирилица
16/03/2024 |  09:06 ⇒ 10:26 | Аутор: РТРС

Шта за нас значе приступни преговори са ЕУ? (ВИДЕО)

Неколико дана дијели нас и од формалне потврде да су институције Европске уније дале сагласност да је БиХ испунила услове и почела преговоре о придруживању овој зајединици.
Војислав Савић - Фото: РТРС
Војислав СавићФото: РТРС

- Ово није никакав огроман напредак, то да се отварају одређене могућности - то да, развијају се неки други капацитети - рекао је политиколог Војислав Савић.

Двије године након корона вируса, двије године рата у Украјини гдје и Европа наизлази на бројне проблеме због тога што је увела санкције Русији, јер и европска економија трпи због цијеле те ситуације. И ти капацитети су значајно редуковани, и то све утиче на оптимизам, јер опет не може бити онолики колико се очекује.

- Иронија је та да највише опструкција долази према политичарима из Бањалуке, а за Бањалуку се испоставило да је идеалан и функционалан партнер - каже Савић гостујући у нашем Јутарњем програму.

Највећи кочничар је био СДА, али ни Тројка није сјајна када говоримо о политичким малверзацијама и провокацијама.

Укупно у курсу постоји одређени напредак, домаћи политичари су успјели да се договоре за неке ствари, наравно да нису сви задовољни, то је немогуће, да се угоди свима, али компромис мора постојати.

- Принуђени смо да правимо компромисе, постоје ствари од којих се не може одступити - додао је Савић.