latinica  ћирилица
16/03/2024 |  13:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Матица хрватска позвала Милановића да повуче "непромишљену одлуку"

Матица хрватска оцијенила је данас да предсједник Хрватске Зоран Милановић најавом кандидатуре на парламентарним изборима грубо крши уставни поредак, и позвала га да повуче ту "непромишљену одлуку".
Загреб (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Загреб (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

- По Уставу Хрватске предсједник државе не смије бити члан ниједне политичке странке, положио је заклетву да ће бити предсједник свих грађана Хрватске и не смије да заступа страначке интересе, а камоли да уђе у политичко надметање за Хрватски сабор на листи једне политичке странке - саопштила је Матица хрватска.

Поручују да "неподношењем оставке, а истовремено дјеловањем на изборима, предсједник грубо крши уставни поредак Хрватске" и позвали га да повуче своју, како кажу, непромишљену одлуку.

У супротном, кажу, "мора бити санкционисан по важећим хрватским законима".

Матица је позвала предсједника Хрватске, предсједника Сабора, премијера, све парламентарне странке и Уставни суд да поштују и заштите хрватски Устав и ниједним својим поступком не доведу у питање уставноправни поредак земље.

У Матици су незадовољни и датумом одржавања парламентарних избора радним даном усред недјеље, напомињући да Милановић том одлуком наноси штету привреди.

- Све учеснике политичког живота у Хрватској позивамо на разборитост, одмјерено дјеловање и поштовање Устава Хрватске - поручује Главни одбор Матице хрватске.

Парламентарни избори у Хрватској биће одржани 17. априла, саопштио је јуче предсједник Републике Зоран Милановић и најавио да ће се  кандидовати као независни и нестраначки кандидат на листи СДП.