latinica  ћирилица
16/03/2024 |  20:44 ⇒ 17/03/2024 | 07:58 | Аутор: СРНА

Новац за обнову уништених храмова у погрому и од међународних, и од домаћих донатора

У обнови храмова уништених у мартовском погрому прије 20 година учествовали су држава Србија, ЕУ, Русија и друге земље, а новац је уплаћиван посредством привремених институција у Приштини, навели су из Епархије рашко-призренске након изјаве премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да су новцем косовских пореских обвезника обновљени објекти Српске православне цркве уништени у погрому 2004. године.
Епархија Рашко-призренска (Фото: Епархија рашко-призренска) -
Епархија Рашко-призренска (Фото: Епархија рашко-призренска)

Из Епархије су навели да су у мартовском погрому 17. и 18. марта 2004. албански екстремисти уништили или тешко оштетили 35 манастира и цркава СПЦ.

- Уз сагласност Светог архијерејског сабора СПЦ од 2005-2010. Комисија за обнову Савета Европе у којој су, осим СПЦ и Завода за заштиту споменика културе Србије учествовали и представници косовских институција, обновљен је највећи део уништених цркава. Новац је уплаћиван посредством косовских институција, али је долазио и из страних земаља. ЕУ је директно својим средствима обновила комплекс Призренске богословије /у чијој су обнови учествовали и Влада Србије и верници Руске православне цркве/ - навели су из Епархије рашко-призренске.

Из Епархије су истакли да је ЕУ обновила својим средствима и епископски двор у Призрену и још неке објекте независно од Комисије за обнову и у непосредној сарадњи са Епархијом.

- Донација Руске Федерације од милион долара уплаћена је на међународној донаторској конференцији у Паризу за обнову оштећених цркава преко Унеска. Процес обнове испред СПЦ водио је по благослову Светог Архијерејског Сабора епископ Теодосије. Процес обнове у сарадњи са косовским институцијама прекинут је 2010. након инсистирања Приштине да из Комисије за обнову мора да изађе Завод за заштиту споменика културе Србије, који је до тада за све обновљене објекте радио пројектну документацију и са својим експертима надгледао радове. Обнова је наредних година настављена трудом Епархије рашко-призренске и уз помоћ међународних и домаћих донатора - наоводи се у одговору Епархије рашко-призренске у одговору за Косово онлајн.

У погрому 17. и 18. марта 2004. године који су над српским народом извршили Албанци страдало је 19 људи, више од 900 домова је спаљено, док је око 4.000 Срба протјерано, те уништено и оскрнављено 39 цркава, манастира, црквишта и вјерских обиљежја, као и гробаља и споменика.