latinica  ћирилица
09/05/2024 |  09:14 ⇒ 09:15 | Аутор: СРНА

Вулин: Србима нико није поклонио мјесто у антихитлеровској коалицији

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин честитао је Дан побједе над фашизмом и истакао да Србија данас слави тај празник зато што Србима мјесто у антихитлеровској коалицији нико није поклонио.
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Вулин је истакао да су Срби били и остали антифашисти и једини народ у читвој Европи који није послао ниједног војника под Стаљинград.

- Зато је 9. мај у Србији Дан побједе над фашизмом. Ми га славимо као Дан побједе, наше побједе - поручио је Вулин.

Он је у честитки указао да су се називи држава и војски мијењали, али Срби нису.

- Не мијењамо историју, не мијењамо увјерења и не мијењамо име празника - нагласио је Вулин, честитајући празник свим слободним народима.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај дан 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ био је предводник борбе против фашизма на простору бивше Југославије и поднио највеће губитке, а Совјетски Савез дао је највећи допринос у сламању фашизма.

Бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала је највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.