latinica  ћирилица
17/03/2024 |  12:39 | Аутор: СРНА

Милановић: Нећу дати оставку, бићу кандидат за премијера и побиједити

Предсједник Хрватске Зоран Милановић поручио је да неће дати оставку на мјесто шефа државе и да ће на предстојећим парламентарним изборима учествовати као кандидат за премијера и побиједити.
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Милановић је навео да су /хрватски премијер/ Андреј Пленковић и његови ХДЗ-овци свјесни да губе изборе за Хрватски сабор и да су зато одмах, у страху од пораза, кренули оспоравати уставност његовог учешћа на парламентарним изборима.

- Али, што год они говорили и какву год одлуку ХДЗ-ове уставне судије донијели, можете бити мирни. На овим ћу изборима учествовати као кандидат за премијера и побиједити. Ако уставне судије изврше Пленковићев налог, као што су послушно извршавали све његове налоге протеклих година, па ме спријече да будем кандидат на листи у првој изборној јединици у којој се и он надмеће, листа наше коалиције ће свеједно побиједити - истакао је Милановић на свом званичном Фејсбук профилу.

Он је нагласио да неће одступити са дужности шефа државе прије побједе на овим изборима и прије избора новог предсједника Хрватског сабора јер би у том случају дужност предсједника Републике преузео привремено ХДЗ-овац Гордан Јандроковић.

- У том случају Пленковић и Јандроковић би управљали државом, преузели би апсолутну власт у Хрватској. То је оно што заправо и желе, овладати и поробити све институције хрватске државе. Сигуран сам да им хрватски људи то неће допустити. Нећу дати оставку на дужност предсједника Републике јер нећу препустити сву власт у Хрватској у руке Пленковићу и ХДЗ-у! - поручио је Милановић.

Он је напоменуо да никакве неуставности неће бити код преузимања власти након побједе на изборима.

- Као предсједник Републике бићу кандидат за премијера /на листи или не, потпуно је свеједно/, након наше побједе на изборима и након конституисања новог сазива Хрватског сабора одступићу са дужности предсједника Републике, на којој ће ме замијенити – како то Устав стриктно у чланку 97 прописује - новоизабрани предсједник Хрватског сабора, /а то неће бити ХДЗ-овац Јандроковић/. Након што окупим већину посланика, од вршиоца дужности предсједника Републике тражићу да ми повјери мандат за састав нове Владе Хрватске - појаснио је Милановић.

Милановић је јуче саопштио да ће избори за посланике у Хрватском сабору бити одржани 17. априла, након што су посланици у четвртак, 14. марта, изгласали распуштање 10. сазива парламента.

Уставни стручњаци у јавности се споре о томе да ли Милановић треба прије кандидатуре поднијети оставку или и на дужности предсједника може кренути у изборну трку.

Уставни суд Хрватске саопштио је да ће се сутра изјаснити о најави кандидатуре предсједника Зорана Милановића на предстојећим парламентарним изборима на листи СДП-а.