latinica  ћирилица
17/03/2024 |  12:43 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

У Сјеверној Митровици одата почаст страдалим Србима (ВИДЕО)

У Сјеверној Митровици су, поводом 20 година од мартовског погрома у коме је убијено двоје Срба у овом граду, у знак сјећања на страдале положени вијенци на мјеста гдје су убијени Боривоје Спасојевић и Јана Тучев, те поручено да ће Срби остати на Косову и Метохији и памтити све.
Сјеверна Митровица полагање вијенаца (Фото: kosovo-online.com) -
Сјеверна Митровица полагање вијенаца (Фото: kosovo-online.com)

Вијенце су положили предсједник Привременог органа општине Косовска Митровица Иван Запорожац, представници Српске листе Златан Елек и Игор Симић, као и помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Игор Поповић.

У присуству неколико десетина грађана одата је почаст страдалим суграђанима који су убијени 17. марта 2004. године, а поводом годишњице мартовског погрома служен је парастос поред споменика "Бели анђео" који се налази у близини моста и на коме су исписана имена страдалих током НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године, преноси "Косово онлај".

Запорожац је рекао да је данашњи дан тужан за све грађане на Косову и да српски народ памти све што се десило током мартовског погрома, када је због једног лажног сценарија 17. марта 2004. године кренуо прогон и погром српског народа на цијелом Косову и Метохији.

Тада су, навео је он, страдале невине жртве, протјерано је 4.000 Срба са својих огњишта, уништено је око 900 кућа, уништено и оскрнављено 39 цркава и манастира и око 1.000 српских кућа.

- Оно што ми данас, као и сваке године, хоћемо да поручимо јесте да је српски народ на овим просторима страдао вековима, био прогоњен и био жртва свакога ко је кроз ову земљу пролазио, али да је успео да остане и опстане. Поручујемо да ћемо остати и опстати, да ћемо памтити све, а да ће наш народ овде живети - рекао је Запорожац.

У мартовском погрому који се десио 17. марта 2004. године приликом насилних покушаја Албанаца из Јужне Митровице да пређу главни мост на Ибру и обрачунају се са Србима страдали су тада 36-годишња Јана Тучев, која је убијена на тераси свог дома и Боривоје Спасојевић /63/ који је убијен у близини свог стана. Убице двоје Срба никада нису откривене.

У мартовском погрому широм Косова и Метохије страдало је 19 особа српске националности.