latinica  ћирилица
17/03/2024 |  16:15 ⇒ 16:37 | Аутор: sputniknews.com

ЦИК Русије: Хвала Западу што нас је ујединио

Хвала Западу што нас је ујединио, изјавила је предсједник Централне изборне комисије Русије Ела Памфилова, коментаришући висок одзив бирача на изборима за предсједника Русије у иностранству.
Избори у Русији (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Избори у Русији (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

 Желим да се захвалим Западу, он нас је ујединио. Још боље смо разумјели колико је тренутно важно да будемо заједно, знате, што је већи притисак на нас, то се више одупиремо - рекла је Памфилова новинарима, коментаришући раст излазности гласача у поређењу са предсједничким изборима 2018. године.

Она је такође додала да је изборни систем Русије озбиљно унапријеђен у смислу примјене иновативних технологија током посљедњих година.

У Русији се од 15-17. марта одржавају предсједнички избори. Ово су први предсједнички избори на којима гласају и становници нових руских региона ─ Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области.

Грађани бирају између четири кандидата – поред актуелног председника Владимира Путина, на списку кандидата су и лидер десничарске Либерално-демократске партије (ЛДПР) Леонид Слуцки, лидер комуниста Николај Харитонов, као и Владислав Даванков који представља либерално-центристичку партију "Нови људи".