latinica  ћирилица
17/03/2024 |  17:02 ⇒ 17:12 | Аутор: Б92

Кацига из "Ратова звијезда" продата за 850.000 долара

Оригинална кацига Ц-3ПО (Ситрипио) из филма "Ратови звијезда" и приватне колекције британског глумца Ентонија Данијелса који ју је носио у филму "Повратак џедаја" из 1983. године у улози робота, продата је на аукцији за 843.750 долара.
Ратови звијезда  (Фото:. EPA-EFE/ETIENNE LAURENT) -
Ратови звијезда (Фото:. EPA-EFE/ETIENNE LAURENT)

Аукцијска кућа је прије аукције процијенила да би кацига могла постићи цијену између 500.000 и милион долара.

Робот је врхунац колекције коју је глумац понудио на аукцији. Први дио продаје одржан је у новембру, а друга глава Ц-3ПО из филма "Нове наде" продата је за више од 800.000 долара.

Данијелс, који је глумио дроида у франшизи "Ратова звијезда" раније је рекао да се нада да ће меморабилије "пронаћи нове домове у којима ће бити изложене и у којима ће њихови обожаватељи уживати".

Аукцијска кућа Пропстор је објавила да се кацига појављује у "неколико сцена" филма који је режирао Ричард Марканд, а сценарио су написали Лоренс Касдан и Џорџ Лукас.

У опису је стајало да је кацига израђена од "врло танког фибергласа", да је оригинално ожичење још нетакнуто, а очи дроида још засвијетле "кад се активира унутрашњи прекидач".

За Ц-3ПО је стигло осам понуда, али се не зна ко је дао највишу.

Аукцијска кућа је раније објавила да дроид из "Ратова звијезда" спада у "један од најпрепознатљивијих филмских дизајна свих времена" те га је описала као један од најзначајнијих артефаката из оригиналног филма "Ратови звијезда" који је понуђен на тржишту.

Кацига се појављује у више сцена у "Повратку џедаја" током битке у Ендору.