latinica  ћирилица
17/03/2024 |  18:09 ⇒ 18:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Борељ: Крајње вријеме да Београд и Приштина прекину с тензијама

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ позвао је данас лидере Београда и Приштине да остваре напредак у примјени Споразума из Охрида и поручио да је крајње вријеме да двије стране прекину "зачарани круг криза и тензија" и пређу у нову, како је рекао, европску еру.
Жозеп Борељ (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Жозеп Борељ (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Борељ је у саопштењу, објављеном уочи годишњице Споразума о путу ка нормализацији односа и његовог имплементационог анекса, нагласио да ЕУ очекује да лидери Београда и Приштине "покажу одговорност, визију и лидерство тако што ће остварити напредак у примјени без даљег одлагања".

- То је прилика коју не би требало да пропусте. ЕУ је и даље спремна да помогне Косову и Србији у сваком кораку на том путу, али они су ти који морају да предузму те кораке и крену напред", поручио је Борељ у саопштењу који је објавила Европска служба за спољне послове.

Он је подсјетио да се сутра обиљежава прва годишњица Споразума о путу ка нормализацији односа, договореног у Охриду, и навео да су споразум и његов имплементациони анекс постигнути након мјесеци интензивних преговора, уз посредовање ЕУ, како би се помогло странама да направе искорак у нормализацији односа.

Борељ је оцијенио да је, у вријеме "невиђеног рата пуних размјера" на европском континенту, постизање споразума који обећава мир, стабилност и добросусједске односе било значајно достигнуће".

Он је додао да су се, први пут током дијалога који се води уз посредовање ЕУ, двије стране договориле око јасних параметара који дефинишу путању процеса за нормализацију њихових односа.

- Овај споразум и његова примена јасно ће показати да је будућност оба партнера у Европској унији - навео је Борељ.

Истовремено је изразио жаљење што је, како је рекао, упркос великим напорима ЕУ и шире међународне заједнице, до сада дошло до, како је оцијенио, веома ограниченог напретка и Приштине и Београда у спровођењу обавеза које су двије стране прихватиле овим споразумом.

Он је нагласио да је ЕУ више пута подсећала да је споразум у цјелини обавезујући према међународном правом и упозорио да сваки недостатак примјене не само да угрожава европску интеграцију двије стране, већ, како је навео, "штети њиховој репутацији као кредибилних и поузданих партнера".

- Сада је крајње вријеме да и КиМ и Србија прекину садашњи зачарани круг криза и тензија и пређу у нову – европску – еру. Споразум нуди бољу будућност за грађане КиМ и Србије и цијелог региона - навео је Борељ.