latinica  ћирилица
18/03/2024 |  14:57 ⇒ 15:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулкан на Исланду још избацује дим и лаву, објекти и оближњи град безбjедни

Вулкан на Исланду, који је прорадио четврти пут од децембра, још избацује дим и свијетло наранџасту лаву у ваздух, док су инфраструктура и оближњи рибарски град безбједни за сада, саопштиле су данас власти.
Вулкан (Фото: EPA-EFE/JOSE JACOME/илустрација) -
Вулкан (Фото: EPA-EFE/JOSE JACOME/илустрација)

Магма се гомилала под земљом на полуострву Рејкјанес, у близини главног града Исланда Рејкјавика, од посљедње ерупције у фебруару, што је навело власти да упозоре на могућност скоре ерупције, пренио је Ројтерс.

Око поднева, токови лаве су се смирили у једној од три области које су биле активне претходног дана, саопштила је Исландска метеоролошка служба.

Механичке баријере успјеле су да промјене ток лаве далеко од инфраструктурних објеката - геотермалне електране Свартсенги
и рибарског градића Гриндавик у којем живи око 4.000 становника.

Лава је током викенда текла преко једног од три пута који су водили у Гриндавик, а данас је кренула ка југу ка другом путу у град.

Мало је вјероватно да ће лава стићи до мора, саопштила је Исландска метеоролошка служба.

Снажни вјетрови су носили опасне гасове из вулкана ка сјеверозападу, али је мало вјероватно да ће стићи до Рејкјавика, додаје Метеоролошка служба.

Аеродром Кефлавик у Рејкјавику саопштио је да је у потпуности оперативан. Ово је седма ерупција на полуострву Рејкјанес од 2021. када су геолошки системи који су били неактивни око 800 година поново постали активни.