latinica  ћирилица
18/03/2024 |  16:16 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Јасан став из Српске на америчке санкције: Макар нас све санкционисали 9. јануар ће се славити (ВИДЕО)

И данас реаговања на америчке санкције блиским сарадницима предсједника Републике Милорада Додика. Из Српске став да оваква врста притисака никада није донијела ништа добро, поготово ако их уводе стране институције. Наставиће се славити 9. јануар, Дан Републике Српске, макар нас све санкционисали.
Симбол слободе - Фото: РТРС
Симбол слободеФото: РТРС

"Црна листа" америчких санкција код нас је листа људи који су поштовани у народу. "И даље ћу да радим као и до сада" - ово је став Бранислава Окуке који се на листи сакционисаних нашао због прославе Дана Републике Српске, а означен је и као један од главних организатора скупова "Граница постоји". Нећу да будем дио пројекта у којем су они задали тему, категоричан је Окука јер оно што је њима значајно, нама није.

- Нама је најзначанија Република Српска и битисање српског народа унутар ње, не постоји начин да нас санкционишу - наводи Окука.

Против увођења било каквих санкција, било којем службенику са било којег нивоа власти је потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Давор Прањић јер ,каже, оне никада не доносе ништа добро.

- У моменту када БиХ напредује на европском путу, било која страна администрација не би требало да доноси било какве одлуке о санкцијама нарочито не сарадницима, који у овом тренутку нису јавно изложени, већ су оперативно задужени - наводи Прањић.

Санкцијама се ништа не постиже, а странци морају да оду из БиХ уколико желе да ова земља опстане, каже министар Војин Митровић. Све је, додаје, могуће уколико је ријеч о доношењу једностраних одлука које не поштују међународно право и опште правне прописе.

- Дозволите нама да ми одлучујемо о нашој судбини, као што и ви одлучујете у вашим земљама без помоћи странаца. Санкције су погрешна одлука без обзира гдје су уведене - додаје Митровић.

Када је ријеч о уплитању странаца у унутрашња питања БиХ, Република Српска има јасан став, подсјећа министар Данијел Егић. Недопустиви су странци у Уставном суду, као и дјеловање појединих амбасада.

- Дан Републике је Дан Републике Српске, то је 9. и то се не може мијењати, изражавам жаљење ако то неком смета на неки начин. Али, једноставно, 9. јануара је створена Република Српска, ми ћемо то наставити да радимо, без обзира таман све нас који смо били и учествовали у томе, добили санкције - истиче Егић.

Савјетник предсједника Бранислав Окука истиче и да је осим увођења санкција, угрожена и безбједност Додика и свих који му пружају подршку у Сарајеву. Наводи да постоје информације да испред Тужилаштва и Суда БиХ постоје микрофони којима се прислушкују посјетиоци пред овом правосудном институцијом .