latinica  ћирилица
18/03/2024 |  17:01 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Штрајк у РиТЕ Угљевик; Радници забринути за егзистенцију (ВИДЕО)

У Руднику и термоелектрани Угљевик рудари штрајкују, али уз законски минимални процес производње. Радници кажу неће одустати од својих захтјева, а то је да се обезбиједе количне угља до 2050. године, односно, несметан рад термоелектране и да послодавац предузме све активности да се лежиште угља Угљевик Исток 2 кроз концесију додијели руднику.
Рудник и термоелекратана Угљевик - Фото: РТРС
Рудник и термоелекратана УгљевикФото: РТРС

Радници су забринути за своју егзистенцију и даље функционисање рудника и термоелектране. Нису задовољни предложеним Споразумом да ће њихови захтјеви бити ријешени у наредних 60 дана.

- Радници нису задовљни причом министра Петра Ђокића. Ми смо у минималном процесу рада, у складу са законом, јер смо ми предузеће од општег инетреса за Републику Српску - рекао је Ђокица Томић, радник РиТЕ Угљевик.

- Сви наши радници су законски заштићени што се тиче одлуке о штрајку и до никаквих посљедица не смије доћи. Ми се боримо за наше штрајкачке захтјеве. Радници су веома забринути за своју егзистенцију. Уколико не дође до рјешења овог проблемна, нећемо имати довољне количине угља и блок термоелектране ће сам стати - рекао је Бобан Беновић, предсједник Синдиката РиТЕ Угљевик.

У управи демантују да се радницима пријети отказима, да не превозе угаљ и да траже смјену руководства.

- Јуче је извучено 5.800 тона. Ради се са мањим бројем механизације и мањим бројем камиона. Одвија се минимум процеса рада - навео је Драгиша Видаковић, извршни диретктор за послове производње угља и развој рудника.

Кажу да су у свакодневним контактима са надлеженим републичким органима, јер управа не може ријешити захтјеве радника.

- Апелујем на раднике да се повећа минимум процеса рада, да се не би угрозио рад електране. Увјерен сам да ће се наћи рјешења у што краћем року - истакао је Видаковић.

У ресорном министарству нам је речено да се министар за сада неће оглашавати у вези са штрајком у РиТЕ Угљевик. Тренутну ситуацију није желио да коментарише ни концесионар компанија Комсар енерџи.