latinica  ћирилица
18/03/2024 |  18:52 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Да ли је побједа Владимира Путина корак ка новом, праведнијем свјетском поретку? (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић честитала је Владимиру Путину побједу на предсједничким изборима, и изразила спремност за унапређење сарадње и партнерства са Руском Федерацијом. Истакла је да су убједљива побједа и остварени резултат Путина - потврда недвосмисленог повјерења и подршке грађана Русије.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL)

Из руске амбасаде у БиХ истичу да су резултати предсједничких избора потврдили консолидацију руског народа око Владимира Путина и показали да Русија постаје све јача, упркос притиску колективног Запада без преседана. Став је то и аналитичара, и званичника Републике Српске.

Побједом Владимира Путина на предсједничким изборима, почиње нова фаза међународних односа, владавине мултиполарног свијета који ће више радити на постизању договора и мира у свијету, оцијенио је предсједник Парламента Српске из Москве, гдје је у радној посјети у Државној думи и Савјету Федерације Федералне скупштине.

- Сви ми који припадамо људима који заговарају вишеполарни свијет и одлучивање у Уједињеним нацијама без хегомоније, сматрамо да ће почети та нова фаза међународних односа и да ће у наредних пет година да се више ради на постизању свјетског мира и договора, а мање на сукобима. И ми Срби који се боримо за своје достојанство, самосталност, аутономно размишљање и политичко размишљање, надамо се да ће и за нас доћи неко боље вријеме - навео је предсједник НСРС Ненад Стевандић.

Побједа Путина додатно је ојачала Русију и ослабила позицију Запада, самим тим и њену могућност условљавања Српске и Србије, оцијењују аналитичари. Путинова подршка Србима кажу, биће још значајнија, поготово због предсједника Републике Српске Милорада Додика који се искристалисао као велики пријатељ Москве на Балкану.

- Надам се да су наши политичари, Милорад Додик свако јесте схватио да то што Запад нешто тражи није свето писмо, напротив и треба да се ослањамо на још јачу позицију Русије сада, о да укључујемо Русију у све преговоре које имамо са Западом - сматра Александар Павић, политички аналитичар.

- Шта ово значи за незападни свијет. Значи још снажније позиционирање Русије као политичког и идеолошког лидера тог новог незападног свијета у настајању мултиполатног свијета - додала је Богдана Кољевић, сенатор Републике Српске.

Иако убједљива побједа није изненађење, у околностима актуелног руско – украјинског сукоба изузетно је значајна, јер је показала да Путин има јединствену подршку руског народа да предузима још одлучније акције у сукобу против Украјине.

- И онда би била и већа опасност од радикализације, можда од нуклеарног сукоба. Овако, ови на Западу морају добро да размисле, имајући у виду да руски народ није мекани ратлук, него чврсти гранит - нагласио је Бојан Билбија, уредник политичке рубрике "Политике".

Свјесни су, кажу аналитичари, да би побједа оних који се залажу за разоружавање, Русију претворила у западну колонију .

- Ово што се сада десило је потврда да ће Руси истрајати у послу који су започели а то је промјена глобалних оквира. Русија није мала земља коју могу да газе - истакао је Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

Сви саговорници су увјерени да је Путинова побједа додатно пољуљала ионако нарушен кредибилитет Запада и њених лидера, и афирмисала политички курс руског предсједника у руским, али и у свјетским оквирима.

Увјерени су да је није могуће поново успоставити мостове пријатељства са западним силама, јер како кажу, одавно су спаљени сатанизацијом Владимира Путина и свега што је руско.