latinica  ћирилица
18/03/2024 |  19:09 ⇒ 19/03/2024 | 07:02 | Аутор: РТРС

Наставак расправе о избору Ане Брнабић за предсједницу парламента (ВИДЕО)

Посланици Скупштине Србије завршили су рад. Расправа о избору предсједника парламента наставља се сутра. Да нова предсједница Скупштине буде досадашња премијерка и потпредсједница СНС Ана Брнабић, приједлог је посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане".
Скупштина Србије (Фото: Tanjug, NEMANJA JOVANOVIĆ) -
Скупштина Србије (Фото: Tanjug, NEMANJA JOVANOVIĆ)

Приједлог су подржале Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије, Савез војвођанских Мађара, Јединствена Србија и Покрет уједињених пензионера Србије. Против су Србија против насиља, Нова Демократска странка Србије и Ми глас из народа др Бранислав Несторовић. Брнабићева је на нову функцију предложена у веома тешком тренутку за Србију, на међународном, али и унутрашњем плану.

Миленко Јованов, шеф посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане", каже да у таквим околностима Ана Брнабић треба да нађе начин како ће функционисати парламент.

Рекордан број премијерских мандата, у којима је Ана Брнабић показала своје способности, довољна су квалификација, кажу они који подржавају њен избор.

Балинт Пастор, Савез војвођанских Мађара, каже да је она особа која може да буде предсједник Владе, те да може да буде успјешна и као предсједник скупштине.

Засједање су обиљежиле бројне опструкције од стране опозиције, а доминирале су оптужбе за наводну издају Косова и Метохије. На аргументе са друге стране није се дуго чекало.

Ана Брнабић, потпредсједница Српске напредне странке, истакла је да је то деклерација коју је потписала Србија против насиља..."Не Србија, него независно Косово".

Живота Старчевић, Јединствена Србија, каже да је једино што опозиција жели - да дође на власт, без избора.

- Хоће министра полиције и министра за локалну самоуправу - навео је Старчевић.

Расправа о избору предсједника Народне скупштине биће наставља сутра, када ће се дискутовати и о избору потпредсједника парламента и именовању генералног секретара и чланова радних тијела.