latinica  ћирилица
18/03/2024 |  19:10 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Преко крњег Уставног суда, бошњачки политичари покушавају да угуше намјенску индустрију (ВИДЕО)

У данима када се најављује производња дронова самоубица и док траје истрага о томе како гранате произведене у Федерацији завршавају на украјинском ратишту, Кемал Адемовић предсједавајући Дома народа Параментарне скупштине подноси захтјев за оцјену уставности Закона о производњи и промету наоружања и војне опреме Републике Српске.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац каже да бошњачки политичари користе крњи Уставни суд, као опробани модел обрачуна са Српском. Ресорни министар Војин Митровић истиче да је закон апсолутно усклађен са позитивним правним прописима на нивоу БиХ и да је покретање уставног спора показатељ да политичком Сарајеву не одговара економски напредак Српске.

Нови удар на Републику Српску и њену економију. Преко крњег Уставног суда који је раније оспоравао енергетске пројекте, бошњачки политичари сада покушавају да “угуше” намјенску индустрију. Бивши шеф злогласног АИД-а, сада предсједавајући Дома народа ПС Кемал Адемовић поднио је захтјев за оцјену уставности Закона о производњи и промету наоружања и војне опреме Републике Српске, иако зна да у Уставном суду нема судија из Српске.

- Рећи ћу да је то једна врста хистерије према Републици Српској управо од оних људи који имају ратне хипотеке. Јасно је да бошњачка структура жели да искористи механизам Уставног суда као испорман модел обрачуна са Републике Српске и напредовања - додаје Кошарац.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић додаје да ће ово показатида ли је Уставни суд БиХ, Суд и Републике Српске и Федерације или је то суд само једног народа.

Република Српска има једнако право као и Федерација да нормативно уреди област намјенске индустрије, развија своју привреду и остварује профит. Ентитетски Закон о производњи и промету наоружања и војне опреме усвојен је у децембру прошле а на снагу је ступио у јануару ове године. Ниједним чланом не крши Устав и даље дозволе за извоз дају надлежна министарства на нивоу БиХ.

- Јасно је да покушавају да скрену пажњу својих активности у ФБиХ и да се на неки начин прећути димензија приче а знамо да се припрема производња дронова самоубица, о томе господин Адемовић не говори. То је прећутао - напомиње Кошарац.

Митровић додаје да га нико не може убиједити да Адемовић није упознат да је овај закон који је донесен у децембру усклађен са законом БиХ, те да је убјеђен да на овај начин Федерација или политичко Сарајево раде против Српске без обзира што су ти закони који се овдје доносе у складу са прописима БиХ.

Када фабрике у Федерацији у више смјена производе гранате, муницију свих калибара, минобацаче то је пословни успјех, а када страни инвеститори покажу интересовање за привредне субјекте у Српској то је сигнал да се свим дозвољеним средствима то спријечи.

- Мислим да је то још један вид притиска на Српску и на све законе које доносимо у Народној скупштини Српској. Једна је ствар када имате законе на државном нивоу о извозу а друга ствар када једноствано покушавате да утичете на ентитете. Надам се да ће тај закон да заживи и да ће Република Српска у намјенској индустрији и привреди да води више рачуна - додаје директор Техничког ремонта Братунац и посланик у Народној скупштини Српске Славенко Ристић.

Из крњег Уставног суда нису одговорили да ли су прихватили захтјев Кемала Адемовића за оцјену уставности Закона о производњи и промету нароужања и војне опреме Републике Српске. На сједници Суда заказаној за три дана нема Адемовићеве апелације.