latinica  ћирилица
19/03/2024 |  15:42 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Производња млијека у Српској стабилна (ВИДЕО)

Производња млијека у Српској стабилна је и перспективна захваљујући свим мјерама подршке мљекарству. Ово је речено током посјете министра пољопривреде Саве Минића Козарској Дубици. Посјетио је највећег прерађивача млијека у Српској "Млијекопродукт" и фарму Милорада Арсенића.
Мљекара, млијеко - Фото: РТРС
Мљекара, млијекоФото: РТРС

Минић је посјетио и дрвопрерађивачку компанију "Агрофлора".

Милорад Арасенић је један од највећих фармера на сјеверозападу Српске. Са фарме на којој је 160 музних крава, сваког дана Млијекопродукту испоручује 4.400 килограма млијека. За три музна робота, добио је подстицај Министартсва пољопривреде од 40 осто.

- Све проблеме рјешавамо заједнички. Буде некад и да се не слажемо, то је нормално, али, у сваком случају, ја кажем да смо на добром путу и да треба да наставимо - рекао је Арсенић.

Откупна цијена млијека у Млијекопродукту већа је него у Федерацији и окружењу, укључујући и Хрватску.

- Са свим мјерама које се односе на подршку мљекарству у Републици Српској, издвојеним 10 милиона КМ за подршку по музном грлу, капиталним инвестицијама, набавци музних робота, прерађивачким капацитетима, изградњи објеката, регресираном дизелу, можемо рећи да је проозводња млијека не само стабилна, већ и перспективна - истакао је Минић.

У Козарској Дубици послује и "Агрофлора" једна од највећих компанија за прераду дрвета у Српској. Запошљава 150 радника, али има проблем са недостатком радне снаге.

- Раније смо били бунтовни и незадовољни, али у задње вријеме, задњих годину, двије дана, имамо пуно веће разумијевање Министрства према нама, према нашој фирми, говорим конкретно - каже Зоран Суботић, директор "Агрофлора" Козарска Дубица.

Годишње прераде 20 хиљада кубних метара дрвета, а већину производа извози. Наглашено је да је за дрвопрераду важно да се домаћим компанијама обезбиједи довољно дрвног сортимената.