latinica  ћирилица
22/03/2024 |  15:34 ⇒ 19:09 | Аутор: РТРС

Бањалука добија нови парк умјесто небодера (ФОТО/ВИДЕО)

Умјесто небодера у центру града добићемо још један парк! Бањалучанима је презентовано идејно рјешење за парк посвећен Велеиздајничком процесу, а који ће бити смјештен на простору некадашњег кина Козара. Грађани се сад питају - која је замјенска локација за изградњу небодера?
Бањалука - презентација новог парка - Фото: РТРС
Бањалука - презентација новог паркаФото: РТРС

Тренутно неуређена површина, на којој је требало да буде изграђана зграда са 14 спратова, ускоро ће добити нови изглед.

- Овај парк посвећен Велеиздајничком процесу красиће симболично споменик у облику свијеће, у знак сјећања на један од најтежих периода за Бању Луку, током којег су наши најумнији људи осуђени на смрт само зато што су били Срби, православци и писали ћирилицом – рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Подсјећамо, мјештани овог дијела Бањалуке били су незадовољни одлуком да на овом мјесту буде изграђен небодер. Данима су излазили на протесте.

Весна Зарић, једна од активисткиња у борби против изградње небодера, истакла је да су задовољни што на овом мјесту неће бити изграђена зграда од 14 спратова.

- Надам се да ће бити парк имати више зелене површине и растиња него бетона. Када се спомиље велеиздајнички процес 16 људи је овдје осуђено на смрт па би било добро да се посади 16 јаблана који су украс Бањалуке - рекла је Зарићева.

Град је додијелио и замјенску парцелу за изградњу небодера. Нова локација је у непосредној близини Борчевог стадиона.

Припреме за градњу небодера (Фото: РТРС)

Грађани су сагласни - треба да се граде и паркови и зграде, али на адекватним локацијама. Кажу да је важно да информације буду транспарентне, и да Бањалука остане град зеленила.