latinica  ћирилица
22/03/2024 |  18:28 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Продат хотел "Југославија" за 27 милиона евра

Познати београдски хотел "Југославија" са четири и по хектара грађевинског земљишта продат је на лицитацији по почетној цијени од 3.176.997.271 динара /нешто више од 27 милиона евра/, а купац је компанија "МВ Инвестмент" из Београда, јавио је РТС.
Хотел "Југославија" (Фото: Танјуг/Јадранка Илић) -
Хотел "Југославија" (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Купац МВ Инвестмент, који је у власништву "Миленијум тима", купио је имовину у стечају компаније "Дењуб риверсајда", у чијем је власништву био Хотел "Југославија".

Купац неће имати никаква дуговања, јер ће повјериоци бити исплаћени новцем од продаје.

Хотел "Југославија" отворен је 1969. године, када је био и највећи и најмодернији хотел у СФР Југославији, а међу његовим гостима били су британска краљица Елизабета, астронаут Нил Армстронг, амерички предсједници Ричард Никсон и Џими Картер, либијски вођа Муамер ел Гадафи.

Када је отворен прије више од пет деценија, хотел "Југославија" је представљао модерну грађевину и врхунац југословенског хотелијерства, био је мјесто сусрета Београђана, Југословена са странцима, политичарима, пословним и свјетски познатим људима.

Хотел "Југославија" је био највећи и најлуксузнији хотел тада у не само Југославији него и у источном блоку, а луксуз се мјерио и лустером од Сваровски кристала, који је био тежак 14 тона и који је имао 40.000 кристала и 5.000 сијалица, и који је ушао у Гинисову књигу рекорда.

Градња хотела "Југославија" требало је да почне још 1948. године, када је постављена бетонска конструкција, али су радови, због избијања велике кризе у односима са тадашњим Совјетским Савезом прекинути, и настављени тек 1960. године.

Хотел је потом грађен још девет година, а онда су транзиција и НАТО бомбардовање 1999. године, када је хотел погођен са неколико бомби, као и лоша приватизација, учинили своје, па је држава 2006. године одлучила да га приватизује.