latinica  ћирилица
23/03/2024 |  08:52 ⇒ 09:13 | Аутор: Агенције

Русија оплакује више од 60 убијених у терористичком нападу у Москви, ухапшена двојица осумњичених (ФОТО/ВИДЕО)

Двојица осумњичених за терористички напад у Москви ухапшени су у руској области Брјанск након полицијске потјере, навео је на Телеграму посланик руске Државне думе Александар Хинштајн.
"Крокус сити хол" у Москви (Фото: EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE PRESS-OFFICE / HANDOUT) -
"Крокус сити хол" у Москви (Фото: EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE PRESS-OFFICE / HANDOUT)

- Други осумњичени су пјешке побјегли у оближњу шуму - додао је Хинштајн.

Према прелиминарним информацијама које Александар Хиштајн износи на свом Телегран каналу, аутомобил Рено Симбол у којем су се возили наводни учесници терористичког напада на "Крокус сити хол "откривен је ноћу у близини села Хацун, округ Карачи, Брјанска област.

Полиција је била приморана да отвори ватру пошто се аутомобил није зауставио на захтјев полицајаца. Нападачи су покушали да побјегну, пишу vesti.ru.

Током потјере, аутомобил осумњичених се преврнуо. Један од мушкараца у њему је приведен на лицу мјеста, остали су успјли да побјегну у шуму. Око 03.50 ласова други наводни починилац је лоциран и приведен. Потрага за осталима се наставља. Колико би људи могло да буде у страном аутомобилу, разјашњава се, наводи се.

Према прелиминарним подацима, у унутрашњости преврнутог аутомобила пронађени су пиштољ Макаров, магацин за аутомат Калашњиков и пасоши држављана Таџикистана.

- Све агенције за спровођење закона укључене су у потрагу и хапшење терориста - истичу vesti.ru.

У концертној дворани "Крокус сити хол" на сјеверозападу Москве дошло је до пуцњаве, а потом и пожара. Према прелиминарним информацијама, више од 60 особа је погинуло, више од 100 је рањено.

Министарство спољних послова Русије је саопштила да се ради о терористичком нападу

Интерпол је саопштио да је спреман да помогне у истрази терористичког напада у "Крокус сити холу" у Москви, саопштио је генерални секретар те организације Јурген Сток.

- Категорички осуђујемо терористички напад у Москви. Наше мисли су са жртвама и породицама погинулих. Интерпол је спреман да пружи сву подршку истрази коју су покренуле руске власти - рекао је он.

Ватрогасци су на лицу мјеста и гасе остатке пожара, који је већином стављен под контролу, саопштило је Министарство за ванредне ситуације.

Министарство је саопштило да је око 13.000 квадратних метара седмоспратнице – око трећине њене укупне површине – било захваћено пожаром.

Хеликоптери су бацили око 160 тона воде на зграду. Ријека Москва протиче у близини објеката, који такође укључују тржни центар, конференцијски центар и хотел у власништву "Крокус групе", наводи "Раша тудеј".