latinica  ћирилица
24/03/2024 |  18:30 ⇒ 25/03/2024 | 10:54 | Аутор: РТРС

Дан националне жалости у Русији; Број погинулих попео се на 137 (ВИДЕО)

У Русији је Дан националне жалости за погинулима у терористичком нападу у "Крокус сити холу", у близини Москве. Повећан је број жртава, према посљедњим подацима у нападу је погинуло 137, а повријеђено више од 150 људи. На улицама Москвена на снази су додатне антитерористичке мјере. Поједини региони прогласили су тродневну жалост.
Одавање почасти жртвама напада у Москви (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Одавање почасти жртвама напада у Москви (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

У Русији државне заставе су спуштене, телевизијски канали не емитују рекламе и забавни програм. Од раног јутра, Московљани долазе на мјесто гдје је био терористички напад, полажу цвијеће, остављају играчке и моле се за оне који су страдали.

- То је трагедија која је задесила цијелу нашу државу. Једноставно нема смисла да су мала дјеца страдала. Зато смо заједно и зато желимо сада да дамо бар мало топлине барем овако доласком овдје и изражавањем саучешћа онима који су страдали у овој трагедији - истакла је ожалошћена Марина Коршунова.

Ожалошћени Андреј Кондаков, каже да је оваква сусбина могла задесити било кога.

- Људи су дошли на концерт, неки људи су дошли да се опусте са својим породицама и свако од нас је могао бити у тој ситуацији. Желим да изразим саучешће свим породицама које су страдале и желим да одам почаст тим људима.

Руске службе су на терену, повријеђенима се пружа сва неопходна помоћ. Многи су још под утисцима. Игор Погодајев у тренутку несреће је био код куће, али је његова супруга била на концерту, све је сазнао путем медија. Одмах је кренуо на мјесто догађаја али није могао да је пронађе.

- Трчао сам тамо. Било је много људи. Обишао сам, тражио, све сам питао, Показивао сам фотографију. Нико ништа није видио, нико ништа није могао да каже. Био сам два пута у неким болницама, нигдје нисам могао да је нађем. Тек касније су ме звали да се појавила непозната жена и да је на респиратору - прича муж нестале жене Игор Погодајев. 

Министарство унутрашњих послова саопштило је да су сви нападачи странци.

- Са осумњиченима за терористички напад се врше истражне радње. Ускоро ће истражитељи предузети мјере за одређивање превентивне мјере у виду притвора четворици осумњичених. Идентификација тијела жртава се наставља - поручила је Светлана Петренко, портпарол руског истражног комитета.

Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев поручује да су сви умијешани у терористички напад легална мета Русије.

- Царство Небеско свим невино убијеним! Осветићемо их све. А сви који су умијешани, без обзира из које земље долазе и којег су статуса, сада су наша легална и главна мета. Чекајте нас, ниткови - истакао је Дмитриј Медведев, замјеник предсједника Савјета безбједности Русије.

Руски предсједник Владимир Путин прислужио је свијећу за жртве напада у Москви.На снимку који је објавила прес-служба Кремља види се како Путин пали свијећу у цркви која се налази у оквиру предсједничке резиденције Ново-Огарјево.
У згради "Крокус сити хол", у знак сјећања на жртве одржана је пројекција "Ждралови лете". Бескрајно јато ждралова се уздизало из подножја зграде и лети у небо уз извођење баладе о војницима који послије смрти постају птице што представља наду и бесмртност .