latinica  ћирилица
27/03/2024 |  07:12 ⇒ 10:34 | Аутор: РТС

Траје потрага за дјевојчицом из околине Бора, хеликоптер и дронови претражују терен

Потрага за двогодишњом дјевојчицом Данком Илић из околине Бора и даље траје. На терену су полиција, ватрогасци-спасиоци, припадници Горске службе спасавања, припадници Жандармерије са псима-трагачима, ловци и бројни грађани.
Данка Илић (фото: TANJUG/ MUP/bs) -
Данка Илић (фото: TANJUG/ MUP/bs)

У потрази за дјевојчицом користи се и хеликоптер и дронови са термовизијским камерама. Добровољци могу да се укључе у потрагу у координацији са полицијом, каже министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић.

Девојчица, која је нестала јуче у 13.45 у борском насељу Бањско Поље, има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

У тренутку нестанка имала је маслинасто зелену јакну, љубичасте панталоне, црне патике и косу везану у реп.

Дјевојчица је нестала на неприступачном терену, обраслом густом шумом. Током поподнева подигнути су и дронови са термовизијским камерама, а терен претражује и хеликоптер.

- То је приградско насеље које има и врло незгодан терен. Ту су шуме и потоци. На самом крају тог мјеста се десио нестанак наше мале суграђанке - рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Киша која је падала током дана додатно је отежавала потрагу.

Током јучерашњег дана за њом је трагало око 2.000 људи.

На терену су полицајци, жандармерија, ватрогасци-спасиоци, припадници добровољног ватрогасног друштва и Горске службе спасавања.

Акцији су се прикључили и грађани Бора, пријатељи и породица нестале дјевојчице којима је препоручено да се током ноћи врате кућама како не би ометали псе трагаче и да се поново прикључе ујутру.

Министар унутрашњих послова Србије, који је касно синоћ стигао у Бањско поље, рекао је јутрос да окупљени добровољци, који желе да се укључе у потрагу, то могу да учине у координацији са полицијом.

Први пут покренут систем ПРОНАЂИ МЕ!

У Србији је први пут покренут систем ПРОНАЂИ МЕ! који је намијењен за хитно обавјештавање јавности у случају нестанка малољетног лица.

Циљ је да се омогући брза дистрибуција информација свим грађанима преко ентитета надлежних за информисање јавности, када полиција процијени да би објављивање ове информације у јавности допринијело проналаску дјетета.

Хитно обавјештавање подразумијева слање поруке о нестанку малољетног лица са свим релевантним информацијама и то прекидом ТВ и радио програма, слањем СМС-а свим грађанима преко њихових мобилних оператора, приказима на екранима на ауто-путу, аеродромима, жељезничким и аутобуским станицама.