latinica  ћирилица
28/03/2024 |  14:28 ⇒ 14:50 | Аутор: РТРС

Паповић: Шмитове нелегалне одлуке - пуцањ у демократију

Нелегална одлука нелегалног високог представника дијела међународне заједнице у БиХ представља пуцањ у демократију, скрнављење основних људских права и слобода, те значи преправљање воље слободног човјека и бирача, рекао је предсједник Прве СДС Рајко Паповић на конференцији за новинаре у Бањалуци.
Прва СДС - Фото: РТРС
Прва СДСФото: РТРС

Паповић је нагласио да ова странка снажно стоји уз свој народ и легалне институције власти у Републици Српској.

- Посебно снажно стојимо уз предсједника Републике Српске, који је на мети странаца јер се супротставио насртајима појединаца који желе на све начине да по свом рецепту убрзају завршетак процеса у БиХ. Међутим, превише су се заиграли и сигурно је да неће успјети у својим намјерама - рекао је Паповић.

Генерални секретар Прве СДС Горан Савић рекао је да Република Српска треба да спроведе изборе сходно закону који ће донијети институције Српске, уколико буде спроведена одлука нелегалног високог представника.

- Уколико прихватимо нелегалне одлуку о измјенама Изборног закона БиХ, нелегалном високом представнику дајемо легитимитет да донесе било какву сличну одлуку на штету Републике Српске и њених грађана - поручио је Савић.

Потпредсједник Прве СДС Рајко Кнежевић рекао је да се српском народу поново пријети и да на то Срби не смију остати нијеми.

- Посебно боли пријетња нелегалног високог представника да од њега зависи опстанак Српске и да је он њен гарант, односно њеног постојања, што значи да може бити и другачије. Историја се понавља и негдје у ово вријеме 1941. године долазиле су исте пријетње Србима, само од његових дједова - рекао је Кнежевић.