latinica  ћирилица
28/03/2024 |  15:01 ⇒ 15:02 | Аутор: СРНА

Додик: Српска не жели рат, него функционисање БиХ у складу са Уставом

Лидер СНСД-а Милорад Додик истакао је данас у Бањалуци да Република Српска не жели рат, нити шири исламофобију, него жели да се у БиХ функционише у складу са Уставом.
Додик на посебној сједници НСРС - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик на посебној сједници НСРСФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Опозиционари измишљају ствари. То раде и када говоре о изборима, јер је чињеница да људи неће да гласају за њих, а излазност на изборе је била велика. Спреман сам да изађем на изборе у складу са законом који опозиција напише и сигурно је да бих побједио - рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о актуелној безбједносној и политичкој ситуацији у свијету са аспекта реперкусија на Републику Српску.

Он је истакао да проблеми у БиХ настају због непоштивања Дејтонског мировног споразума и мијешања међународне заједнице.

Додик је рекао да су представници опозиције, обраћањем у Народној скупштини, промашили апсолутно све.

- Разумијем опозиционо дјеловање, али они и данас показују на који начин посматрају ствари. Бранислав Бореновић /лидер ПДП-а/ пита шта од овога имају обични грађани? Кажем да грађанини имају редовне плате, да је просјечна повишена на 700 евра, да никада нисмо имали већи број запослених и да привреда биљежи раст. Имамо и значајне инвестиције, а ускоро ћемо отворити неколико фабрика - рекао је Додик.

Он је навео да је видљиво политикантство опозиције и острашћеност.

- Из Болнице "Србија" су отишла два доктора и шест медицинских сестара, а Милан Миличевић /лидер СДС-а/ је када о овоме говори склон да драматизује ствари. За Бореновића смо криви ми што се нисмо склонили, а не Кристијан Шмит који намеће рјешења. Криви смо му ми који нисмо полтрони као он који хода по страним канцеларијама и разгрће заставу Украјине - рекао је Додик.

Додик је истакао да Миличевић прича о корупцији, иако је, како је навео, упетљан у њу.

- Ништа о корупцији није доказано што ви причате, али колико знам имате неколико сусрета са корупцијом, а ја никада. СДА никога од кадрова СДС-а и ПДП-а на нивоу БиХ није хтио да склони. Под вашом влашћу изгубљена је Војска Републике Српске, индиректни порези, формирани Суд и Тужилаштво БиХ - рекао је Додик.

Он је поновио да је тема скупштинске сједнице веома озбиљна.

- Бошњаци су прихватили да посредством странаца промијене политички систем у БиХ и наметну рјешења. Ресурси не могу да буду пренесени на ниво Сарајева и зато предлажем да се странци повуку, односно да то изгласа парламент БиХ, а ако то не буде Српска ће се вратити на унилатералне акција. Прва је да престанемо са одлучивањем на нивоу БиХ до краја овог мандата - поновио је Додик.

Он је истакао да ће Република Српска остати стабилна, да је безбједносна ситуација добра, а финансирање буџета редовно.