latinica  ћирилица
29/03/2024 |  08:52 | Аутор: СРНА

Кустурица: Ја сам већ држављанин Русије јер је јако волим

Српски филмски режисер Емир Кустурица рекао је да се већ сматра руским држављанином и да би то касније могао да постане и званично.
Емир Кустурица - Фото: РТРС
Емир КустурицаФото: РТРС

- Ја сам и овако грађанин Русије, зато што је јако волим. Генерално сам грађанин свијета, а посебно Русије. И званично, можда и постанем, зашто да не. Ја сам већ држављанин Србије, Француске. Зашто да не добијем и држављанство Русије - рекао је Кустурица за Тас.

Кустурица не искључује ни будућу сарадњу са још једним Србином популарним у Русији - глумцем Милошем Биковићем.

- Ако за њега постоји улога, зашто да не - додао је он.

На питање зашто је 2022. године прихватио предсједавње Међународним фестивалом кинематографских дебитаната "Дух ватре" у Ханти-Мансијску, Кустурица је рекао да не може да одоли да помогне младим кинематографима да развијају код себе неке вјештине које ће им помоћи у будућности.

- Осим тога, својим примјером покушавам да им покажем како је важно наћи свој оригинални стил. Бити талентован је јако важно, али није мање важно бити оригиналан - рекао је Кустурица и присјетио се свог првог дугометражног филма 1981. године - "Сјећаш ли се Доли Бел?", који је био ироничан, повремено смијешан, а истовремено је говорио о јако важним стварима које су се дешавале у породици у Сарајеву, Југославији.

Кустурица је нагласио да је потрага за својим оригиналним стилом за њега главна тема у раду са учесницима Међународног фестивала кинематографских дебитаната "Дух ватре".

Он је додао да је све што је видио на фестивалу "Дух ватре" веома експериментално и оригинално, да је јако интересантан поглед на то какав филм треба да буде.

Говорећи о својој намјери да снима у Русији, Кустурица је навео да је њему јако близак велики руски писац Фјодор Михајлович Достојевски, који је писао о маргиналним људима, који нису у центру пажње.

- Од свог првог филма до данас ја у својим филмовима радим исто - говорим о људима који не живе као сви остали, који обично остају за кулисама - додао је он.

Кустурица је нагласио да не намјерава да снима нешто што је написао Достојевски.

- У мом филму биће оригинални сценарио који ће једноставно садржати неке идеје које се рефлектују из романа Достојевског - навео је Кустурица.

Говорећи о раду над сценаријем "Лавра", по роману Јевгенија Водолазкина, Кустурица је навео да је Водолазкин већ написао добар сценарио и да је остало само да се уравнотежи дијалог и друге сцене.

- Мислим да ће то бити јако интересантно искуство, он говори о средњовјековној Русији, раном православљу, јуродивим људима. То је било право библијско вријеме које јасно представља Русију - додао је Кустурица.

На питање гдје би још желио да снима у Русији, Кустурица је рекао да планира да сљедећи филм снима на југу, у Сочију.

- То ће бити филм "Инжењер лаких шетњи" и говориће о младом човјеку који чисти цијеви. Зашто он шета? Зато што жели да помаже људима који су сами - навео је, између осталог, Кустурица.

Он је додао да би желио да снима и у Казању, Санкт Петербургу и Сибиру.