latinica  ћирилица
29/03/2024 |  11:37 | Аутор: СРНА

Каран: Изборни закон Српске - враћање на Дејтон

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је данас да Нацрт изборног закона Републике Српске представља враћање на дејтонско, фабричко подешавање БиХ, јер Српска неће да прихвати антиуставна и антидејтонска рјешења.
Синиша Каран - Фото: СРНА
Синиша КаранФото: СРНА

- Кад би неко у Дејтону знао да ће неко од високих представника, легитиман или не, и Уставни суд БиХ својим одлукама прекомпоновати облик државног уређења, никада не би добили такве мандате нити би у Устав БиХ ушао такав Уставни суд нити Анекс 10 - рекао је Каран.

Он је подсјетио да је Анекс 10 потписала Република Српска, мислећи да ће високи представник имати координирајућу улогу, а не да је законодавац.

Каран је истакао да је Кристијан Шмит изашао из сфере политичког дјеловања и ушао у сферу када се посматра као проблем, јер својим дјеловањем у БиХ дефинитивно постаје безбједноси проблем.

Он је нагласио да Српска има једноставан избор - да ли жели у 21. вијеку да живи уставно или неуставно, да ли жели да живи дејтонски или антидејтонски, додајући да су у оквиру људских права и слобода најзначајнија политичка права и слободе, односно изборна права и слободе.

- Дакле избор је да ли бити слободан или роб? Живјети у слободној држави или протекторату - Шмитовој држави - рекао је Каран.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт изборног закона којим је уређено да изборе за органе власти у Српској спроводи Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни органи Републике Српске.