latinica  ћирилица
29/03/2024 |  16:10 ⇒ 22:43 | Аутор: sputniknews.com

Ухапшен девети осумњичени за терористички напад у Москви

Басмански суд у Москви ухапсио је деветог осумњиченог у случају терористичког напада у "Крокус сити холу" Назримада Лутфулоја, јавио је репортер Спутњика из суднице. Он је дјелимично признао кривицу.
Полиција у Москви (Фото: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV) -
Полиција у Москви (Фото: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV)

- Захтјев истраге је задовољен и Назримаду Лутфулоју је одређен притвор до 22. маја - саопштио је судија Тимур Вахрамејев.

Против њега је подигнута оптужница по члану 205 Кривичног законика Русије (терористички напад).

Како се наводи, 24.годишњи Лутфулој је родом из Таџикистана и живио је у хостелу недалеко од метро станице "Шчелковска" у Москви. Полиција га је привела 23. марта увече код зграде "Крокуса".

У нападу на посјетиоце концерта у Москви који се догодио 22. марта убијено је 140 особа. Федерална служба безбједности Русије саопштила је да је у близини руско-украјинске границе приведено 11 лица, укључујући четворицу терориста. Терористи, који су крвави пир починили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су бијелим "реноом" покушавали да побјегну у Украјину. Суд у Москви одредио им је притвор до 22. маја.

Оптужени су за тероризам и признали су кривицу, а за то дјело пријети им доживотна робија. Украјина је једина земља која није осудила терористички напад у "Крокус сити холу", а стручњаци оцјењују да то показује злочиначку природу актуелног режима у Кијеву.