latinica  ћирилица
30/03/2024 |  08:58 ⇒ 10:47 | Аутор: СРНА

Морбилама заражена 32 лица, највише у Бањалуци и Бијељини

У Републици Српској пријављена су 32 случаја обољелих од морбила, а највише их је у Бањалуци - 16, те у Бијељини 13, саопштено је из Института за јавно здравство Српске.
ЈЗУ Институт за јавно здравство - Фото: илустрација
ЈЗУ Институт за јавно здравствоФото: илустрација

У Мркоњић Граду, Прњавору и Лакташима пријављен је по један случај заразе.

Највећи број обољелих је старости од једне до четири године, чак 12 малишана, док су међу обољелима и двије бебе млађе од годину дана, али и осам лица старијих од 30 година.

Из Института су навели да домови здравља у Српској имају на располагању МРП вакцину, те апелују да родитељи на вријеме вакцинишу своју дјецу јер је то једини вид заштите против ове болести.

Дом здравља Бањалука пријавио је епидемију морбила 8. марта.

Свјетска здравствена организација је половином фебруара упозорила да ће више од половине свјетских земаља бити изложено великом или веома високом ризику од појаве морбила до краја године уколико не буду предузете хитне превентивне мјере.

Морбиле су високо заразна болест. У случају изложености вирусу морбила оболијева најмање 95 одсто невакцинисаних лица. Вирус морбила је активан у ваздуху или на зараженој површини до два часа након излагања невакцинисаног лица вирусу.