latinica  ћирилица
05/04/2024 |  15:55 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Успјешан Економски форум: Српска отворена за мађарске инвестиције (ФОТО/ВИДЕО)

Успјешно је окончан први Пословни форум привредника из Републике Српске и Мађарске, који је у Бањалуци окупио представнике више од 100 домаћих и мађарских компанија, саопштено је из Владе Српске.
Економски форум привредника из Републике Српске и Мађарске - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Економски форум привредника из Републике Српске и МађарскеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Током форума, привредници су исказали интерес за интензивирање међусобне пословне сарадње, те изразили наду да ће овај скуп дати подстицај за склапање нових пословних аранжмана, објављено је на налогу Владе на друштвеној мрежи Икс.

Форум је одржан у оквиру посјете Српској делегације Владе Мађарске и привредника, коју је предводио премијер Виктор Орбан.

Отварајући Економски форум, предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Република Српска стабилна заједница и исказује упорност да изгради своје друштву на бази својих националних интереса и да пружа низ могућности за развој.

Додик је истакао да ниједан мађарски привредник конкуренција, већ само партнер у изградњи послова.

- Мађарска подржава пут БиХ ка ЕУ, али ми јасно желимо да кажемо да и Република Српска буде видљива на том путу - рекао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска спремна да разговара са свим привредним субјектима из Мађарске.

- И немојте оклијевати да комуницирате с нама, а ми ћемо вам помоћи о томе. Можемо вам понудити јефтину електричну енергију. Желимо да вас стимулишемо. Ми имамо и неке предности. Нема пореза на доходак, и то треба да знате. Уз низ стимуланса стојимо вам на располагању од локалних зајкедница до републичких институција. За сваки посао потребан је добар амбијент, а уз то иматер и добре пријатеље - поручио је Додик.

Подсјећамо, Додик је данас уручио Орбану највеће признање - Орден Републике Српске.