latinica  ћирилица
06/04/2024 |  16:54 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Додик: Одбацити спекулације у вези са Сребреницом; Бећирoвић не може приговарати Вучићу (ВИДЕО)

Постоје озбиљни докази да је Сребреница била договор између некадашњег бошњачког лидера у БиХ Алије Изетбеговића и некадашњег предсједника Америке Била Клинтона како би муслимани добили статус жртве. Ни у том смислу догађаји у Сребреници не могу се по међународном праву окарактерисати као геноцид, рекао је Милорад Додик предсједник Српске.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg)

Рекао је да је Клинтон примио озбиљан новац за то и тим новцем поставио значајан број људи који се баве питањем сатанизације Срба, те навео да је то дефинитивна ствар, за коју постоје докази.

- Имате низ релевантних извора који говоре о томе да је прича о Сребреници била договорена између Изетбеговића и Клинтона, гдје је Клинтон тражио мјесто гдје би требао да се почини злочин над најмање 5.000 људи, а ти судови које позива предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић није потврдио да је страдало више од 4.300. Значи немају ни тај елементарни услов - рекао је Додик.

Коментаришући изјаву Бећировића да је Вучић један од оних у региону који шире обмане и лажи, Додик је рекао да Бећиревић не може Вучићу било шта да приговори.

- Зашто? Одакле њему та могућност. Он мисли да се десио геноцид. Ја кажем да није - рекао је Додик.

Имамо имена људи, додаје предсједник Српске, која су напали Вучића кад је био у Сребреници и ништа се није десило.

- О томе ће се још причати - рекао је Додик.

Поручио је да за Србе то није био геноцид.

- Треба одбацити ту спекулацију, па иако не дај Боже успију да то излобирају ми то треба да игноришемо - поручио је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да Нијемцима нико није имао потребе да доказује да су они починили геноцид јер је то било очигледно.

- Овдје се жели насиљем наметнути са политичког става то питање. Ми кажемо да то није био геноцид и да не прихватамо никакве резолуције, нити платформе. Ми морамо као нација да игноришемо то питање, а не да му дајемо значај. За Србе то није био геноцид, апсолутно треба одбацити било какву спекулацију, па и ако то успију да излобирају, ми то треба да игноришемо - нагласио је Додик.

Повезане вијести:

Цвијановић: Бећировићева србофобија испод свих цивилизацијских вриједности