latinica  ћирилица
08/04/2024 |  13:10 | Аутор: СРНА

На подручју Милића регистрована два случаја афричке куге свиња

На подручју општине Милићи регистрована су два случаја афричке куге свиња у селима Бишина и Бутковићи, изјавио је руководилац Кризног штаба за контролу и сузбијање болести афричке куге свиња Данијел Кукић.
Свиње - Фото: РТРС
СвињеФото: РТРС

Кукић, који је и замјеник начелника општине Милићи, рекао је новинарима да је у Бишини болест потврђена код двије крмаче и петоро прасића, а у Бутковићима код једне крмаче, те да је ово од прошле године пети случај регистрован на подручју општине Милићи.

Он је рекао да је данас одржан састанак на којем је договорено неколико смјерница ради превенције ове болести.

- Упутили смо апел Шумском газдинству "Милићи" и Ловачком удружењу "Комић" да обрате пажњу и уколико у шуми пронађу угинуле животиње да обавијесте Ветеринарску станицу - навео је Кукић.

Он је прецизирао да су упутили апел и Полицијској станици Милићи да појачано контролише промет и транспорт свиња.

Кукић је истакао да грађани приликом куповине свиња треба да обрате пажњу да животиња има ушну маркицу, јер уколико код свиње буде потврђена афричка куга, а купљена је без маркице, неће моћи да траже надокнаду штете.

Он је замолио становништво да угинулу свињу закопају да не би дошло до ширења болести.

Из Кризбог штаба апелују на грађане да се, уколико примјете неке промјене на свињама, обрате локалној ветеринарској станици лично или на број телефона: 056/ 741-036.

Након појаве афричке куге свиња Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске издало је рјешење о именовању Комисије за процјену штете и издало је рјешење којим се одређују мјере сузбијања и спречавања појаве и ширења болести афричке куге свиња.