latinica  ћирилица
08/04/2024 |  13:17 ⇒ 13:21 | Аутор: Мондо

Бањалучки ЗИБЛ зауставио ревизоре: Нисмо јавни сектор

Завод за изградњу Бањалука није прихватио најављену ревизију Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске. Директор Завода тврди да ово предузеће не спада у јавни сектор. О свему је обавијештен и Одбор за ревизију Народне скупштине.
ЗИБЛ - Фото: Уступљена фотографија
ЗИБЛФото: Уступљена фотографија

Вршилац дужности директора ЗИБЛ-а Александар Марковић није хтио да потврди Писмо о ангажовању које је стигло из Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске и прихвати ревизијски ангажман јер сматра да ЗИБЛ не спада у јавни сектор и затражио је да основ за ревизију буде преиспитан.

Финансијска ревизија ЗИБЛ-а за 2023. годину предвиђена је Годишњим планом за ревизију за 2024. годину који је достављен Народној скупштини Републике Српске (НСРС).

Одбор за ревизију НСРС обавијештен је од стране ГСР да је ЗИБЛ зауставио планирану намјеру ревизора, потврдила је народни посланик Мирјана Орашанин која предсједава Одбором.

- Нису прихватили ангажман Главне службе за ревизију јер тврде да не спадају у јавна предузећа, односно јавни сектор. ЗИБЛ јесте акционарско друштво у којем Град Бањалука, тј. локална самуправа има више од 71 одсто власништва (акција) и по том основу они спадају у јавни сектор - сматра Орашанинова.

Марковић за Мондо изричито тврди да они нису одбили Главну службу за ревизију јавног сектора, већ су затражили од ове институције да преиспита основ за ревизију.

- Ми смо ван оквира њихове надлежности јер мислимо да Завод не потпада под јавни сектор ни по начину организовања, а ни по дјелатностима од општег интереса. То су два основна услова да би се једно предузеће сматрало јавним сектором. Они ту чињеницу игноришу и инсистирају на томе - каже Марковић.

Шта каже Закон о јавним предузећима Републике Српске?

"Јавно предузеће у смислу овог закона је правно лице које је уписано у судски регистар као привредно друштво у форми акционарског друштва или друштва са ограниченом одговорношћу, ради обављања дјелатности од општег интереса и у чијем основном капиталу Република Српска или јединица локалне самоуправе директно или индиректно има већинско власништво", наведено је у Закону.

Марковић даље наводи да је ЗИБЛ акционарско друштво које је регистровано и организовано у складу са Законом о привредним друштвима, а не у складу са Законом о јавним предузећима и установама.

- То што је Град Бањалука већински власник Завода није пресудно битна чињеница. Ми чак не потпадамо под Закон о слободи приступа информацијама. Када бих потписао сагласност да дођу, ја бих направио кривично дјело - тврди Марковић.

Каже да су у ГСР упутили допис о којем се они још нису изјаснили.

- Тражио сам продужење рока, а ако Управни одбор и Скупштина акционара ЗИБЛ-а дозволе ревизију, онда нека дођу - закључио је.

Градски менаџер Града Бањалука Бојан Кресојевић је за Мондо кратко прокоментарисао овај спор рекавши да "у случају ЗИБЛ-а директор примјењује прописе који се односе на пословање предузећа, а да власник (Град) није надлежан за појединачне процедуралне случајеве".

У Главној служби за ревизију јавног сектора потврдили су да је, како кажу, онемогућена ревизија ЗИБЛ-а, а насупрот Марковића они тврде да ЗИБЛ испуњава услове да буде предмет ревизије.

- Чланом 2. Закона о јавним предузећима (Службени гласник Републике Српске, бр. 75/04 и 78/11) утврђен је појам јавног предузећа, па се тако јавним предузећем сматра правно лице које је уписано у судски регистар као привредно друштво у форми акционарског друштва или друштва са ограниченом одговорношћу, ради обављања дјелатности од општег интереса и у чијем основном капиталу Република Српска или јединица локалне самоуправе директно или индиректно има већинско власништво. Имајући на уму да је Завод за изградњу Бањалука акционарско друштво у којем Град Бањалука има већинско власништво (71,86 одсто акцијског капитала), испуњени су услови да се Завод за изградњу сматра субјектом ревизије у надлежности Главне службе за ревизију - сматрају у ГСР.