latinica  ћирилица
08/04/2024 |  13:30 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

ЦИК: Све изборне комисије дужне да поступају независно и непристрасно

Из Централне изборне комисије БиХ саопштено је да су "све изборне комисије, као и бирачки одбори дужни поступати независно и непристрасно, поштовати Устав и законе БиХ, те вјерно и савјесно обављати додијељене дужности".
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Из ЦИК-а су навели да "од свих чланова изборне администрације очекују законито и професионално поступање, које није у служби политичких интереса и захтјева, ради законите припреме, организације и спровођења локалних избора 2024. године".

- Подсјећамо да је чланом 2.9 Изборног закона БиХ, између осталог, прописана искључива надлежност ЦИК-а БиХ да координише, надгледа и регулише законитост рада свих изборних комисија и бирачких одбора - саопштено је из ЦИК-а.

У саопштењу је истакнуто да "Изборним законом БиХ није предвиђена било каква улога других изборних комисија у спровођењу овлаштења ЦИК-а нити могућност ове институције да овлаштења пренесе на било коју другу изборну комисију".

Влада Републике Српске саопштила је у суботу, 6. априла, да је неприхватљиво наметање измјена и допуна Изборног закона БиХ од самозваног високог представника у БиХ и позвала све чланове органа за спровођење избора из Српске да поднесу оставке на дужност.

- Изражавајући опредјељење за потпуно поштовање и досљедну примјену међународног права, Општег оквирног споразума за мир у БиХ и Устава Републике Српске, став Владе Српске је да се закони могу мијењати само у парламентарном поступку - наведено је у саопштењу.

Влада је задужила Министарство управе и локалне самоуправе да овај закључак достави Савезу општина и градова Републике Српске и органима јединица локалне самоуправе.