latinica  ћирилица
08/04/2024 |  14:04 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Бјелица-Прутина: Не може бити захтијевања оставке од стране владе било којег ентитета

Члан Централне изборне комисије БиХ (ЦИК БиХ) из Републике Српске Вања Бјелица-Прутина огласила се саопштењем након што је Влада Српске усвојила закључак у којем позива све чланове органа за спровођење избора из Српске да поднесу оставке.
Вања Бјелица Прутина - Фото: РТРС
Вања Бјелица ПрутинаФото: РТРС

Бјелица-Прутина навела је у саопштењу да ЦИК БиХ до данас није запримила закључак Владе Републике Српске, којим позива све чланове органа за спровођење избора из Републике Српске, да поднесу оставке на дужност, а о чијем садржају су, каже, информисани путем медија.

- Наведени закључак се од стране различитих носилаца извршних функција у медијима различито интерпретира, на начин да неки указују да се исти односи и на чланове ЦИК БиХ, док други истичу да је исти упућен искључиво члановима градске и општинске изборне администрације - рекла је Бјелица-Прутина.

Због наведеног Бјелица-Прутина указује да су права и обавезе члана ЦИК-а БиХ, прописани Изборним законом БиХ, те да као таква "не могу бити предмет ограничавања или укидања, па ни захтијевања оставке од стране владе било којег ентитета".

- С тим у вези, такав захтјев, у правном смислу, сматрам незаконитим, а у политичком смислу, исти сматрам својеврсним притиском на независан и непристрасан рад члана ЦИК БиХ. Уважавајући принцип владавине права, те обавезу непристрасног и аполитичног дјеловања, категорично одбацујем сваки покушај уплитања у мој рад, као и сваку врсту политичког притиска - закључила је Бјелица-Прутина у саопштењу.