latinica  ћирилица
08/04/2024 |  20:07 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Временске прилике иду на руку пољопривредницима (ВИДЕО)

Климатски услови иду на руку пољопривредницима да обаве сјетву кукуруза и соје. Док је у Семберији због недостатка влаге у земљишту засијано више од половине ораница, у Лијевче пољу тек је почела. Процјењује се да ће овог прољећа под најважнијим ратарским и повртарским културама у Српској бити 170.000 хектара.
Сјетва кукуруза - Фото: РТРС
Сјетва кукурузаФото: РТРС

У Семберији је кукурузом засијана половина од планираних 26.442 хектара. Због дефицита влаге сјеме је засијано дубље.

- Сјетву обављамо на дубину до пет центиметара. У доњим слојевима постоји одређена количина влаге тако да правимо одређени контакт сјемена са влагом - каже Дражен Јовић из ПД Семберија.

За разлику од Семберије у Лијевче пољу има довољно влаге у сјетвеном слоју, али су ратари страхујући од мразева тек кренули са сјетвом. Засијано је свега два одсто.

- Некада су стари људи знали лијепо гледају храстове и кад виде да храст креће лист иде се кукуруз сијати. Нормално да смо ми сад гледамо температуру земље а има довољно темрепратуре и не морамо се плашити за ово вријеме сјетве - каже
Ђуро Цвијић из Кладара код Српца.

Трошкови обраде , ђубрења, сјетве и заштите кукуруза су и више од двије хиљаде марака по хектару. Већина сије за властите потребе. Они који сију за продају,незадовољни цијеном још чувају прошлогодишњи род.

Сјеменски кукуруз у просјеку је скупљи за шест одсто у односу на лани, а минерална ђубрива јефтинија за 30-45 одсто, нижа је и цијена дизел горива па ће бити бити већи ефекти мјера којима Министарство подржава пољопривреднике.

- 80 пфенига смо дали за гориво, то је пет пфенига више у односу на претходну годину. Дали смо повећање кад су у питању уљарице са 300 на 400 КМ по хектару, како бисмо омасовили што више ту производњу и дали смо подршку за органску производњу која ће бити 600 марака по хектару, истакао је Саша Лалић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Министарство ће са 60 одсто субвенционисати полису осигурања, а за ове намјене предвиђена су и средства у буџетима многих локалних заједница, па ће пољопривредници имати трошкове свега 20 до 30 одсто.