latinica  ћирилица
09/04/2024 |  09:25 ⇒ 09:32 | Аутор: СРНА

Аулић: Ако Столтенберг није забринут због стварних изазова у БиХ, онда нема разлога да брине ни о имагинарним

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Саша Аулић рекао је да на састанку са генералним секретаром НАТО савеза Јенсом Столтенбергом није било говора ни о каквој сецесионистичкој политици.
Саша Аулић - Фото: РТРС
Саша АулићФото: РТРС

- Очигледно је ријеч о изјави која је Столтенбергу унапријед припремљена, независно од садржаја самог састанка - рекао је Аулић, који је присуствовао састанку са Столтенбергом у Бриселу као представник Кабинета српског члана Предсједништва.

На питање Срне да прокоментарише изјаву Столтенберга да су "забринути због сецесионистичке политике и реторике подјела", те да је то "безобзирно и опасно", Аулић је рекао да ако генерални секретар НАТО-а није забринут због нелегалног наметања одлука од Кристијана Шмита, његовог рушења Дејтонског споразума, суверенитета и Устава БиХ, те обесмишљавања демократије и институција на свим нивоима власти, онда нема разлога ни за бригу о такозваној сецесионистичкој политици.

- У преводу, ако није забринут због стварних изазова у БиХ, онда нема разлога да брине ни о имагинарним. Република Српска остаје посвећена одбрани своје дејтонске и уставне позиције, а ни БиХ у тим легалним оквирима никоме у Српској није спорна - поручио је Аулић.

Столтенберг је у Бриселу поручио да чланство те земље у НАТО-у морају жељети политички челници и грађани, али да су реформе у сектору одбране које БиХ треба провести -кључне на том путу.

- И даље смо дубоко забринути због континуиране сецесионистичке политике и реторике подјела. То је безобзирно и опасно, подрива тешко остварени напредак и омета реформе које би користиле вашим грађанима. Сви политички челници морају сарађивати како би очували јединство и заштитили државне институције - рекао је Столтемберг.