latinica  ћирилица
10/04/2024 |  12:16 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Одлуке о НАТО - искључиво уз изражен став Српске

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да ће се било каква одлука о евентуалном чланству БиХ у НАТО-у доносити тако да ће морати бити јасно изражен став Републике Српске и упозорио да бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић и министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез угрожавају дефинисану сарадњу БиХ са ово алијансом.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је за Срну подсјетио Хелеза и Бећировића, који у својим изјавама тврде да искључиво институције БиХ одлучују о чланству у међународним организацијама и да се Република Српска не пита ништа, да се одлуке из области одбране у Предсједништву БиХ морају доносити искључиво консензусом.

- Када нема сагласности члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, та одлука је аутоматски поништена, односно није донесене и скида се са дневног реда - нагласио је Ковачевић, који је замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ.

Говорећи о спољној политици, Ковачевић је појаснио да, уколико члан Предсједништва БиХ из Републике Срспке сматра да се неком одлуком повређује витални интерес Републике Срспке, онда о томе одлуку доноси Народна скупштина Српске.

Ковачевић је поручио да то показује да се Република Српска и те како пита и да по том питању институције Српске имају посљедњу ријеч.

Он је рекао да Бећировић и Хелез свакодневно демонстрирају огромну количну незнања, што поткрепљује и то да не знају да су заједничке институције сачињене од представника Републике Српске и Федерације БиХ, али и представника три конститутивна народа у БиХ.

- Таква ситуација је и у Пресједништву БиХ и у Савјету министара, али и у оба дома Парламентарне скупштине БиХ - нагласио је Ковачевић.

Навео је да Бећировић и Хелез не говоре о ономе што је Устав, што су закони и одлуке које су донесене у БиХ већ се баве најјефтинијим популизмом.

Ковачевић је подсјетио на Програм реформи, посљедњу званичну одлуку донесену у заједничким органима БиХ, односно Предсједништву БиХ, који је јасно дефинисао да БиХ сарађује са НАТО-ом, али да се чланство не прејудицира.

- Јасно је речено да би о евентуалном чланству била потребна додатна одлука уз сагласност и Републике Српске, и ФБиХ и представника конститутивних народа - нагласио је Ковачевић и додао да су то чињенице и суштина.

Он је поручио да су ствари потпуно јасне, да се Република Српска и те како пита и да ће се увијек питати и да то ни Хелез ни Бећировић никада неће моћи промијенити.

Ковачевић је навео да Хелез и Бећировић неодговорним понашањем и лажним обећањима и изјавама наносе штету БиХ у односима и сарадњи са НАТО-ом.

- То ни на који начин не доприноси рејтингу и репутацији БиХ у НАТО-у. Таквим понашањем могу да угрозе оно што је већ дефинисано, а то је сарадња, а ни на који начин не могу да допринесу да се БиХ приближи НАТО-у, што је у овим околностима и овом тренутку немогуће - оцијенио је Ковачевић.

Он је поручио да Република Српска поштује да је сарадња са НАТО-ом договорена и да сви треба да поштују оно што је договорено.

- Уколико се буде угрожавао тај договор, онда би из перспективе Републике Српске и сама сарадња могла да буде угрожена. Човјек се често осјећа јако неугодно када је на било који начин принуђен да коментарише глупости, на првом мјесту Зукана Хелеза, а, нажалост, често и Дениса Бећировића који би као члан Предсједништва требао бити много озбиљнији и одговорнији - указао је Ковачевић.

Бећировић је позвао НАТО да упути позив БиХ за чланство и да се врате у војне базе у БиХ.

Хелеза је изјавио да институције БиХ одлучују о чланству у међународним организацијама, те да су, како каже, што се тиче НАТО пута, већ одлучиле.