latinica  ћирилица
10/04/2024 |  19:21 ⇒ 22:05 | Аутор: РТРС

Зашто Младен Иванић долијева уље на ватру и позива на бојкот избора? (ВИДЕО)

У Бањалуци данас састанак лидера опозиционих политичких партија. Разишли су се без договора о заједничком кандидату за градоначелника Бањалуке. Дочекало их је питање - како коментаришу позив Младена Иванића да не изађу на изборе, уколико буду организовани по Изборном закону Републике Српске. Једино СДС има јасан став да ће на изборе.
Младен Иванић - Фото: СРНА
Младен ИванићФото: СРНА

Остали за изборе имају кандидате, али не и јасан одговор шта ће у случају буде ли избора - не по Шмитовом, већ Закону Републике Српске. Владајућим странкама - невјероватно да опозиција уопште озбиљно разматра идеје почасног члана ПДП-а.

Младен Иванић почасни члан ПДП-а предлаже да се не иде на изборе. Драшко Станивуковић из исте партије кандидат је за градоначелника, а Бранислав Бореновић, као први човјек ПДП-а, нема одговор на питање - да ли ће послушати Младена Иванића или се борити да његов кандидат на изборима по Изборном закону Републике Српске добије нови мандат на челу града.

- Заиста морам да видим шта то конкретно значи и шта то законско рјешење подразумијева - рекао је Бранислав Бореновић 
предсједник ПДП-а.

За разлику од Бореновића, Миличевић јасан – не подржава позив Младена Иванића, а ни Изборни закон Републике Српске, али ће, каже, по било ком закону - на изборе.

- Ми ћемо изаћи на изборе по закону који буде тада важио. Који ће закон важити тада, то ћемо тек видјети - каже Миличевић.

Миличевић још не саопштава да ли ће на изборе са кандидатом СДС-а или ће подржати неког од оних чија имена већ знамо. По чијем ће Тривићева закону, није се изјаснила, али једно упорно понавља.

- Негдје у наредних 10 до 12 дана ја ћу озваничити своју кандидатуру - каже Јелена Тривић предсједник Народног фронта.

Небојшу Вукановића, осим медијске пажње на РТРС-у, посебно занима изборни резултат у Требињу. Упорно му смета и опозициони колега Драшко Станивуковић.

- Рекао сам господину Бореновићу што се нас тиче то је завршено. Опходићемо се према Драшку Станивуковићи исто као према Милораду Додику. И наравно Шоботу који је кандидат СНСД - ту нема разлике - додао је Вукановић.

За кандидата СНСД-а, изненађујуће, опозициони Бранислав Бореновић пун хвале.

- Наш је сада противник број један је кандидат СНСД, а иза кога је стао цијели врх СНСД-а и који није нимало наиван кандидат, који је доста незгодан кандидат. Стратегија коју СНСД примјењује је да иде са новим људима и мдаје нама за право да ћемо вјероватно тежим путем опет доћи до побједе - сматра Бореновић.

У СНСД-у стоје иза свог кандидата и питају опозицију - како може бити бољи наметнути од Изборног закона Републике Српске.

- Напишите ви свој закон нек се зове Иванићев закон и ми ћемо као скупштинска већина га усвојити нећемо промијенити ни слова ни зареза. Јел ти то довољно Младене Иванићу. Не. Не смијеш од Енглеза. Кога више фарбаш, кога више лажеш - каже Радован Вишковић предсједник Владе Републике Српске.

Некоректним Иванићев позив опозицији да бојкотују изборе сматра и предсједник ДЕМОС- а Недељко Чубриловић.

- Позивати у овој фази за децентрализацију БиХ-а мислим да није коректно, према грађанима Републике Српске, а поготово према онима који су највише изложени притисцима - додао је он.

ДНС-ов Ненад Нешић, позив Младена Иванића оцјењује наставком поданичке политике.

- Не могу да вјерујем да је господин Иванић издајник, али изгледа да јесте. Наставља своју издајничку и поданичку политику коју је заступао и док је био члан П БиХ. Господин Иванић једино што би могао да уради јесте да се повуче из политике да као што кажу окачи патике о клин - каже Нешић.

Избори се расписују 9. маја, а на гласачка мјеста ћемо почетком јесени. У међувремену, или ће Шмитове измјене Изборног закона БиХ бити повучене или Народна скупштина усвојити Изборни закон Републике Српске. Свакако нас чекају предизборни фолклор, обећања и изборни слогани.