latinica  ћирилица
11/04/2024 |  07:52 ⇒ 11:46 | Аутор: РТРС

Како спријечити појаву нових случајева афричке куге свиња? (ВИДЕО)

Прије два дана у Семберији је поново регистрована афричка куга свиња. Потврђена је на фарми у Дворовима код Бијељине, која у узгоју има 980 свиња.
Драган Кнежевић - Фото: РТРС
Драган КнежевићФото: РТРС

Драган Кнежевић, директор Ветеринарског института "Др Васо Бутозан" навео је да је од Градске управе Бијељина затражено да припреми све активности и ресурсе који су потребни.

- То је у њиховој надлежности. Дакле и механизацију и људство и локације на којима ће се вршити еутаназија животиња - рекао је Кнежевић гостујући у нашем Јутарњем програму и додао да је веома важан елемент надлежност локалне заједнице.

Навео је да недопустиво је да се овако нешто дешава, афричка куга свиња коштала је 25 милиона КМ, вирус је готово неухватљив када уђе у неку земљу.

Потребно је обезбиједити висок ниво биосигурности. Људи и животиње су билошки носиоци вируса. Упозорио је власнике да пријављују угинуће животиња и да их не разносе, јер тако доприносе да се болест шири.

- У понедјељак кад смо доказали присуство вируса на фарми, одмах смо уклонили реакторе да не би дошло до ширења. Важне су биосугурносне мјере, нису скупе, могу много помоћи, а оне подразумијевају ограђивање фарме, дезинфекционе баријере - појаснио је Кнежевић.