latinica  ћирилица
11/04/2024 |  08:36 ⇒ 09:04 | Аутор: РТРС

"Екологија великог града" у Санкт Петербургу - у Српској под заштитом око 73.000 хектара

Од 27. до 29. марта у Санкт Петербургу је одржан догађај из области заштите животне средине и рационалног коришћења природних ресурса, еколошке опреме, технологија и услуга под називом "Екологија великог града".
Учешће РС на трибини “Екологија великог града”  (фото: rsmoscowoffice.ru) -
Учешће РС на трибини “Екологија великог града” (фото: rsmoscowoffice.ru)

Сврха овог форума била је проучавање промоције иновативне еколошке опреме и најновијих технологија које доприносе очувању природних ресурса, јачању еколошке безбедности и побољшању квалитета живота становништва у великим градовима.

На форуму су се дотицала питања из различитих области из области екологије, као што су заштита животне средине, водоснабдевање, одлагање воде, припрема и пречишћавање воде, стварање пријатног урбаног окружења i иновације у сектору животне средине.

Зоран Говедар, дописни члан Академије наука и умјетности Републике Српске, напоменуо је да су у Републици Српској тек 2015. године, након доношења Закона о заштити природе, активно почеле активности на заштити територија и врста. Данас је, према ријечима стручњака, под заштитом укупно око 73.000 хектара територије Републике Српске.

На форуму су учесници активно разговарали о природним потенцијалима различитих земаља и региона. Стручњаци су истакли да данас еколошка агенда има обједињујући значај, а размјена искустава и најбољих пракси у заштити животне средине је кључ очувања наше планете за будуће генерације.