latinica  ћирилица
12/04/2024 |  13:02 ⇒ 14:03 | Аутор: РТРС

Америчка амбасада у БиХ: Додик гријеши

Стварање паралелног изборног система од стране Владе Републике Српске било би неуставно и антидејтонско, а бирачима у Републици Српској би се одузелa основна демократска права која су им загарантована Уставом БиХ - саопштено је данас из Америчке амбасаде у БиХ.
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

Сматрају да "било који избори спроведени по неуставном, паралелном изборном систему не би имали легитимитет, а они који су укључени у његову организацију бавили би се антидемократским, неуставним и антидејтонским активностима."

- САД су биле јасне да су спремне одговорити на антидејтонске акције локалних актера и да подржавају акције "високог представника" да учини исто - додали су у данашњем саопштењу.

Из ове амбасаде навели су да предсједник Републике Српске, Милорад Додик гријеши.

- Додик гријеши ако мисли да ће САД стајати по страни док он слиједи своју сецесионистичку агенду и гура БиХ ка сукобу. Сваки покушај ентитета или било које друге поддржавне јединице да се отцијепи је антидејтонска акција која се неће толерисати. Република Српска је ентитет у саставу државе Босне и Херцеговине. Она је саставни дио државе, али ни Република Српска, ни Федерација не постоје изван Босне и Херцеговине. Устав БиХ не предвиђа право да се ентитет или било која друга поддржавна јединица одвоји - наводе из ове амбасаде.