latinica  ћирилица
12/04/2024 |  15:55 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Без одговора из Хага у вези са Караџићем

Међународни механизам за кривичне судове није реаговао на упит Срне када ће предузети кораке ради премјештаја првог предсједника Републике Српске Радована Караџића из једне од најгорих затворских установа у Великој Британији због веома лошег здравственог стања.
Радован Караџић - Фото: РТРС
Радован КараџићФото: РТРС

Срна је послала упит у уторак, 9. априла, након извјештаја о катастрофалним условима у којима Караџић служи казну.

Упркос бројним захтјевима, укључујући упућених предсједнику ММКС Грасијели Гати Сантани, Караџић се и даље налази у британском затвору и још се не предузимају кораци за његов премјештај.

Соња Караџић Јовичевић, кћерка првог предсједника Српске, изјавила је раније Срни да је Сантана добила десетине дописа са доказима континуиране тортуре којој је Караџић изложен готово три године.

Она је навела да је судија Сантана до сада добила десетине дописа адвоката Горана Петронијевића са наведеним примјерима и доказима континуиране тортуре.

Указујући на податке британске Владе, Јовичевићева је напоменула да се наводи да је затворски систем претрпан, ресурси оскудни, а правовремена здравствена помоћ често недоступна.

- Сами истичу да нису ни опремљени ни способни да испуне одредбе Уговора о преузимању и смјештају осуђеника Хашког трибунала -  напоменула је Јовичевића.

Јовичевићева је истакла да је за здравствено стање Радована Караџића, непружање помоћи, прегледа и адекватне терапије, осим управе британског затвора у коме служи казну, још одговорнији Резидуални механизам трибунала у Хагу.

- Они својим одлукама о трансферу затвореника у друге земље сами себе проглашавају "контролним механизмом" услова и околности у којима затвореници служе казну, они које су они осудили и премјестили. Они су и једини који могу и морају да донесу одлуку о премјештају када затвор не испуњава услове које је њима гарантовао - рекла је Јовичевићева.

Јовичевићева је раније изјавила Срни да њен отац трпи ужасне болове јер му нису дали неопходне лијекове нити има љекарску помоћ, те да све ово сматра покушајем убиства.

Садашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик док је обављао дужност српског члана Предсједништва БиХ затражио је од предсједника Сантане да у оквиру својих надлежности интервенише код Владе Велике Британије да одмах предузму потребне мјере да се заустави затворски терор над Караџићем, који издржава казну доживотног затвора на британском острву Вајт.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

Директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић изјавио је у суботу, 6. априла, да је спреман да оде у Енглеску да прегледа првог предсједника Српске, чије је здравствено стање погоршано.

Он је истакао да је на то спреман чак и о личном трошку, те да тим љекара УКЦ-а може отпутовати чим добију потребна одобрења.

Ђајић је у фебруару ове године предводио тим љекара из Бањалуке који је прегледао генерала Ратка Младића у Хагу, те су детаљно прегледали и медицинску документацију.

Љекарски тим су чинили Милан Стојаковић, Никола Шобот и Синиша Миљковић.

Радован Караџић налази се у енглеском затвору "Вајт", гдје служи казну у ужасним условима.