latinica  ћирилица
12/04/2024 |  16:42 ⇒ 17:35 | Аутор: СРНА

Човић: Позив политичким партнерима на заједничко рјешавање проблема

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић истакао је да сви који покушавају зауставити позитивне процесе у БиХ неће у томе успјети, те позвао политичке партнере на заједничко рјешавање проблема.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је рекао да наредних седам дана треба искористити да се догађаји који су често извор политичке кризе, као што је било наметање измјена Изборног закона БиХ и сада превирања око резолуције о Сребреници у УН, амортизују на политички начин који ће бити прихватљив за све.

Он је истакао да се сви проблеми морају рјешавати мирним путем, с циљем наставка преговарачког процеса са ЕУ.

- Сигуран сам да имамо довољно одговорности да пратимо те процесе на најпримјеренији начин, а сви који се труде да узбуркају политичку сцену у БиХ не треба им превише напора, није то тешко узбуркати - оцијенио је Човић.

Он је рекао новинарима у Грудама да му је важно да шире окружење БиХ "не баци никакав безбједносни или било какав негативни утицај на овај простор" и да је увјерен да се то неће десити.

Човић је за идућу седмцу најавио велики број састанака са предсједницима држава и влада из окружења на маргинама Међународног сајма привреде у Мостару, преносе федерални медији.

- Сигуран сам да ћемо на маргинама Сајма отворити неке преговарачке процесе о самој БиХ, како би већ на првим сједницама Савјета министара можда поновно на дневни ред дошла законска рјешења која нисмо завршили - Приједлог измјена Изборног закона БиХ, Приједлог закона о суду и друга питања, а како би опет послали поруку пријатељима из Брисела да се овај процес не смије зауставити - поручио је Човић.

С обзиром на то да су европски избори у јуну, Човић сматра да је важно искористити идућих неколико мјесеци како би се са званичницима са којима су отворени процеси, направили јасни планови за ову и сљедећу годину.