latinica  ћирилица
13/04/2024 |  12:04 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Резолуција о Сребреници нема подршку институција и органа БиХ, и нема никакав значај и тежину (ВИДЕО)

Политичка ситуација у БиХ додатно је усложњена муслиманском резолуцијом о Сребреници, која је отишла у Њујорк без сагласности Предсједништва БиХ, каже предсједник Милорад Додик. Каже да они од Сребренице желе да направе мит, уз поруку да само једна страна има право да оплакује своје жртве. Предсједник Српске, уочи форума за грчку националну телевизију послао је јасну поруку - ово је спекулативни процес спонзорисан од Њемачке и западних земаља, те позвао све пријатеље српског народа да не упадну у замку тога. Из Србије и Српске поручују: Српски народ држи бакљу слободе веома високо и зато им и сметамо.
Савјет безбједности УН (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE - илустрација) -
Савјет безбједности УН (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE - илустрација)

Цјелокупна припрема резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН-а негативно утиче на стање у БиХ и није усмјерена ка повећавању степена повјерења међу народима, изјавио је за грчке медије предсједник Милорад Додик. Наглашава да је резолуција спекулативни процес спонзорисан од Њемачке и западних земаља и позва све пријатеље српског народа да не упадну у замку тога. Додик је истакао, да онај ко жели дугорочну стабилизацију на Балкану, подржаће процес мирног разлаза у БиХ.

- Позивамо све наше пријатеље, па и Грчку да не упадну у замку и придруже се једном спекулативном процесу који је подржан и спонзорисан од стране Њемачке, а и наравно од неких земаља са Запада који су раније бомбардовали Србе у три наврата и покушавају сада тиме да очисте своју прљаву прошлост - рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Резолуција је демонстрација новог кршења међународног права и наставак западне политике да се Република Срспка доведе у немогућу позицију, и на крају укине, сматра предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић. Наглашава да за ову резолуцију неће сви гласати, и да ће оно што у овом моменту ради и Српска и Србија ући у историју. Стевандић понавља, једина намјера Српске је да живи у миру и самостално доноси своје одлуке.

- Ми већ сада знамо да преко 40 земаља не прихвата клише Запада у прекрајању историје. Када знате да је једна велика Русија недавно имала само седам гласова, онда морате да знате да је ово већ побједа српског народа - истакао је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Бивши дипломата Владислав Јовановић изјавио је да су поруке предсједника Додика и Вучића о посљедицама евентуалног доношења резолуције о Сребреници у УН, демонстрација српског јединства, али и упозорење онима који су се ујединили у најмери тоталног анатемисања српског народа да тиме могу угрозити заједнички живот у БиХ.

- Србија је препознала ову резолуцију као свој витални национални интерес и сматра да може бити од велике помоћи Српској. Каже да би уздржаност великог броја земаља у гласању била побједа Српске и Србије - поручио је Владисав Јовановић, бивши дипломата.

Новинарка Љиљана Смајловић истиче да овом резолуцијом велике силе перу своју савјест.

- Лицемјерно је да данас причамо о Сребеници, док у Гази гину цивили, дјеца, готово свакога часа. Међутим од тих истих можете чути да Изреал има право на одбрану - каже Смјаловићева.

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да све што треба знати о резолуцији о Сребреници - јесте да нема подршку институција и органа БиХ, што значи да она као таква нема никакав значај и тежину за БиХ, њене народе и грађане. Званичници наглашавају да српски народ држи бакљу слободе веома високо и зато смета онима који би да руше Републику Српску.