latinica  ћирилица
14/04/2024 |  11:57 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Нешић: Резолуција о Сребреници неће донијети ништа добро

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да је у току општа хајка припадника међународне заједнице и одређених људи из Федерације БиХ на Републику Српску, те да ће резолуција о Сребреници, ако буде изгласана у УН, бити додатни алат за притиске и на Србију и на Српску, али неће донијети ништа добро.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић је навео да је предсједник Србије Александар Вучић добро оцијенио да је један од разлога за иницијативу за ту резолуцију то да српски народ буде кажњен због слободарске и независне политике, те да на тај начин буде притиснут због Косова и Метохије и оријентације у спољној политици.

Нешић је рекао да је увјерен да Република Српска може постати независна држава и да ту не би говорио о било каквом отцјепљењу, већ о подјели БиХ мирном солуцијом на фактичко стање ствари.

Он је истакао да је Република Српска данас јединствена и хомогена, гдје већинско становништво јесте српско и 90 одсто жели независну Републику Српску.

Нешић је нагласио да су се Срби увијек залагали за поштовање Дејтонског мировног споразума, али да у ситуацији када то више није могуће схватају да је неминовна опција мирно раздвајање.

- Само желимо поштовање оног што јесте Република Српска, која има своју територију, свој народ, своје институције, своје надлежности. Било какву другу БиХ нећемо прихватити. Ми се данас налазимо у БиХ у којој не желимо да будемо, али смо пристали зарад мира и безбједности - рекао је Нешић.

Одговарајући на питање да ли је предсједник Републике Српске Милорад Додик у праву кад каже да БиХ неће преживјети све притиске, Нешић је навео да је БиХ дубоко подијељена са три народа и два ентитета и да свакодневна дешавања у БиХ наводе на питање да ли та земља и данас уопште постоји као нормална и функционална.

- Све подјеле које постоје у БиХ видљиве су на сваком кораку. Кад уђете у Републику Српску, дочека вас српска тробојка, кад уђете у Федерацију БиХ под доминантном контролом муслимана, дочека вас плаво-жута застава, а кад уђете на територију под контролом Хрвата, дочека вас њихова шаховница. Зато кажем да би мирно одвајање било само спровођење стварне ситуације на терену - указао је Нешић.

Он је рекао за "Курир" да је Милорад Додик легално изабрани председник Републике Српске и представља изборну вољу српског народа, те да не вјерује у могућност његовог хапшења, али да се озбиљно схватају све такве информације које долазе и до предсједника Српске.

- Такве сулуде намјере и бесправни атак, Република Српска неће дозволити - поручио је министар безбједности у Савјету министара.

Нешић је указао да поступци Кристијана Шмита и његово именовања које није одобрено у Савјету безбједности УН говоре о "демократији" која се покушава наметнути у БиХ.

- Нигдје на свијету појединац не доноси законе. Ако мало боље погледате, он је на неки начин суспендовао парламент, јер је преузео његову улогу и доноси законе. Шта ће се десити ако сутра суспендује судску власт, хоће ли он постати и судија? Он нема потврду Савјета безбједности, он није именован Дејтонским мировним споразумом, врши недемократске потезе, ставља се изнад институција, а то је неприхватљиво и није у складу са Повељом УН, која гарантује суверенитет једне земље - напоменуо је Нешић.

Он је упозорио и на пријетњу коју представљају радикални исламисти, који су, како је навео, спремни на све.

Поводом Додикове најаве да ће отићи у Русију и срести се са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, Нешић је рекао да ће и он највјероватније крајем априла бити у Санкт Петербургу на безбједносном форуму заједно са предсједником Српске.

- Ми Срби доживљавамо Русију као пријатељску земљу која се поставља и заштитнички према нама и на гласању Савјета безбједности, кад нас штити стављањем вета да нас не означе као геноцидан народ. То се не смије заборавити. Култура, вјера, традиција и везе српског и руског народа су нераскидиве и треба их његовати - рекао је Нешић и подсјетио да БиХ није увела санкције Руској Федерацији.

Одговарајући на питање да ли се боји реаговања западних представника поводом одласка у Русију, Нешић је поручио да га не занима шта ће да кажу стране амбасаде и истакао да је српски народ слободарски, да никада није пристајао на ропство, да се свим снагама борио за слободу и да има право на своје мишљење и на заштиту властитих интереса.

- Не желим да будемо колонија. Не занима ме шта ће да каже неко од страних амбасада, поготово овај случајни туриста у БиХ који се одазива на име Шмит. Што се мене тиче, он више ни не постоји овде - рекао је Нешић.